Дефицити в детството могат да родят чудовища, Съдебна система с “широко затворени очи” – да ги легитимира

Снимка: Екатерина Костова

Доброто възпитание и културата не се татуират по кожата, нито се носят като значка върху дрехите. Получаваш ги в първите 7 години. Обикновено. Като всекидневен пример – не само на 3 март или 24 май. И този всекидневен пример се превръща в ценност.

Дефицити от тези, както и липсата на обич и грижа в детството, могат да родят чудовища.

Първи учебен ден. Извън социалните мрежи

Една Съдебна система “с широко затворени очи” може да неглижира гаврата и жестокостта и така да се опита да я легитимира като обществено безопасна. Но тя не е.

Ето защо ще се включа, макар и виртуално, в Националното шествие в подкрепа на малтретираното с макетно ножче момиче от Стара Загора. Това шествие няма силата да спре насилниците – тавтологията е нарочна. Но има властта да поиска сметка от служителите на Мелпомена как прилагат правото и защо не носят сърцето си под тогата на прокурора или съдията.

И моля ви, не лепете етикети – не всеки човек с татуировки е жесток. Нито татуировките са достатъчни да превърнат някого в патриот. И още – не всеки, който се обявява за мир, е изверг. Ако е така, във всяка “мис” щеше да се крие садистка.

Аз мечтая за справедливост – не само като изход от всяка съдебна битка. Мечатя справедливостта да е ценност на колкото може повече хора, да им е вътрешно присъща необходимост. И още една обществена мечта имам – културата, семейството и грижата за децата да станат държавен приоритет, но не с официализиране на празници, а на политики. А медиите да припознаят присъствието им най-после като чело на новините си.

За честта на юриста и журналиста

Големи ли са мечтите ми?

Не пропускайте още:

Къде да сигнализират децата и родителите в случай на сексуално насилие у дома или в училище

2023: От Шипка до урните: Честит 3 март, умно проследяване на кампанията за нов Парламент

2022: Свободата след робството – честит 3 март

2017: За новата бразда на 24 май и смисълът

Малко опит от журналистиката – не лепете етикети на децата

2016: Небе, върху което можеш да пишеш без тъга и обида

2016: И само цветята край паметника на Съединението в Пловдив ще заспят и ще се събудят заедно

Честит първи учебен ден, Бел Ами

2014: Журналисти от София и Пловдив в подкрепа на Генка Шикерова и свободата на словото в акция „Да се ядосаме днес. Утре може да е късно“

2013: Стартира информационна кампания как да разпознаем насилието у дома

Може да харесате още...