Пепелта след пожара в бившите тютюневи складове – метафора на безхаберието на законотворците

Пожар изпепели 3 от тютюневите складове в Пловдив в събота и няма значение в колко часа е лумнал огънят от покрива на сградата до Тоталспорт. Удобно е през август точно отгоре пламъците да се разнесат най-бързо в изпразненото й пространство и да обхванат сградите в съседство. Клуб  Тоталспорт, който работи в събота, е не само близнат от стихията. “Тотал Спорт оцеля в това огнено инферно! Благодаря на Бога, на пожарникарите, какви момчета само, на Слави и Митко от Тотала. Всичко около нас бе погълнато от пожара – истинска горяща преизподня – и вече го няма. Изгоря до край. Четири склада, в това число и тези на Кудоглу. Имаме щети, имаме материални загуби. Ще поремонтираме, ще поизчистим, пребоядисаме, подсушим, но….такъв е живота…..”, написа във фейсбук собственикът му Валентин Драгнев.

Тъжната картина в центъра на Пловдив след часове борба с огъня – пепел, смрад и скелети на стени с прозорци, през които прозира човешката глупост – е голямата метафора на безхаберието на законотворците.  

Какво се случи след пожара в Чифте баня  и драмата около събарянето на склада на ул. Одрин 8? Нищо. Пардон – полицейска кола дежури до опънатите ленти около последния, впрочем – най-зловещата арт инсталация, която може да си представите.

Масовката, която я сътвори дружно, дали приложи гражданския си натиск щото да се промени законът така, че паметниците на културата да не се рушат от времето заради безпаметно дълги тромави процедури по тяхното обживяване?

Дали чухте някой депутат пловдивски да свърши нещо по същата тема, по която, впрочем, пловдивските власти дадоха предложения? Защото само промени в закона биха били спасително действие…

Всичко останало, начело с омразата между тези, които “правят култура” и боричкането за пари, с които “да я направят”, ще е разгаряне на по-страшен пожар в този наш прекрасен иначе град. В който – ако така продължим – ще прегорим, докато станем европейска културна столица. Буквално.

 

снимка: архив, преди пожара

 

Може да харесате още...