Смолян отново ще има драматичен театър :)

 teatralen_proekt_petar_karapetkov005След като  Родопският драматичен театър „Николай Хайтов” в Смолян съществуваше десетилетия наред и пазеше духа на Родопите, но пък през 2010-та попадна под ударите на културна реформа, днес правителството прие постановление да го създаде отново.  Театърът ще бъде второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на културата.  И отново ще радва публиката с талантливите си проекти.

След като преди 4 години смолянският театър беше преобразуван чрез вливане в ДТ „Масалитинов” Пловдив,  целият състав на трупата остана без работа и регионът беше лишен от театрална дейност. Дали директорт на родопския драматичен театър Кръстю Кръстев, който поведе пловдивската драма след преустройството, сега ще се върне отново в Родопите – предстои да видим.

При всички случаи с днешното решение се очаква да се възстанови сценичната дейност не само в родопския град, но и в други региони на страната. При реформата преди няколко години  Кукленият театър в Силистра се преобразува в Драматично-куклен театър, а Театрално-продуцентският център „Йордан Йовков” в Добрич – в Драматичен театър „Йордан Йовков”.  Днешното решение ще позволи в Силистра да се поставят самостоятелни театрални спектакли – дейност, реализирана в последните години единствено от ТПЦ „Йордан Йовков”.

Театрите в Разград и Кърджали пък ще ставнт театрално-музикални центрове, което отговаря на извършваната към момента от тях дейност не само в сферата на театралното, но и на танцовото и музикално изкуство, обясняват промпната от МС.

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. b? каза:

    Прочетете го отново и ще видите какви глупости сте написали! Да не говорим за правописните грешки! Аман от невярна информация!