Орешарски: На този етап няма сериозни основания да прогнозираме спиране на доставките на газ

toplofikacia01На този етап няма сериозни основания да прогнозираме спиране на доставките на газ, заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на парламентарния блиц контрол на 5 март. Той отбеляза, че от миналата седмица се нагнетява газ в Чирен, като запасите ще стигнат за около месец и половина при намалени доставки. Внимателно се следят доставките на газ от “Газпром” към Украйна. Украйна засега плаща дълга, който е натрупала и той е несравнимо по-малък от този през 2009 г., коментира премиерът. По думите му международната общност и Европейската комисия имат готовност да подпомогнат страната за разплащането на доставките, за да не се стига до аналогичен търговски спор.

По предварителна неофициална информация Русия е предложила заем на Украйна, за да могат да си разплащат доставките, каза още Орешарски. По думите му това е индикация за добра воля от страна на Русия, за да не бъдат прекъсвани газовите доставки.  При евентуални намалени доставки, имайки предвид нагнетяването на газ в Чирен, както и собствения газ, бихме имали известно спокойствие за близо два месеца. Има възможност, чрез реверсивна връзка да се ползва газ от Гърция, без да коментирам колко ще струва това, каза още премиерът.

Министър-председателят отбеляза също, че с изключение на румънската интерконекторна връзка, която предстои да бъде въведена в експлоатация в края на този месец, останалите не могат да се използват. Работи се ускорено по тези връзки с Турция, Гърция и Сърбия, така че в средносрочен план да имаме добра свързаност на газопреносната ни мрежа със съседите и това да позволява по-добра маневреност при бъдещи кризисни ситуации.

източник: пресцентър НС

Може да харесате още...