Нов 4 годишен мандат за БГ в Изпълнителния съвет на Световната организация по туризъм към ООН

nesebarБългария е преизбрана за член на Изпълнителния съвет на най-голямата и авторитетна туристическа организация – Световната организация по туризъм към ООН. Въпреки че не е прецедент, защото и досега сме били член на Изпълнителния съвет, това е изключително постижцение, защото се е случили в условията на изключително сериозна конкуренция, твърдят запознати. 
Така, в рамките на решението на 20-ата Генерална асамблея на Световната организация по туризъм, която се провежда до 29 август в Замбия и Зимбабве – страната ни получи нов 4-годишен мандат – до 2017 година – наред с Германия, Сърбия и Азербайджан.
Изпълнителният орган, чийто член е България, отговаря за работата на организацията, изготвянето на основните документи, разпределението и реализацията на нейния бюджет. Състои се от 31 члена, избрани от Генералната асамблея в съотношение едно на всеки пет пълноправни члена. В него страната ни ще бъде представлявана от Бранимир Ботев – заместник-министър на икономиката и енергетиката.
Новият мандат на България е възможност за още по-сериозно развитие на туристическата ни индустрия и превръщането й от сезонна в целогодишна. Чрез Изпълнителния съвет на Световната организация по туризъм страната ни ще може да участва активно при формирането на международните политики, регулаторни рамки и стратегии в развитието на туризма, както и да се включи в регионални и международни програми и проекти. Как ще го направи – ще разберем тепърва.
В момента туризмът формира над 12,5% от брутния вътрешен продукт на страната ни.

Може да харесате още...