Над 550 българи с промяна на плановете за новогодишен туризъм

Около 580 туристи ще трябва да променят плановете си за новогодишен туризъм заради фалит на оператора “Алфатур”, съобщиха от Министерството на туризма. Ресорният министър в оставка Николина Ангелкова обяви в сутрешния блок на Нова телевизия, че застраховката на туроператора е валидна и всички хора ще си получат парите. По думите й това, че застрахователят може да сезира компетентните органи за нередности при обявяването на несъстоятелността на туристическата фирма, няма да рефлектира на процеса на изплащане на сумите на потърпевшите хора.

„Има два варианта за хората – да представят документи на туроператора и до 15 дни да им възстановят парите или ако има вариант да се реализира пътуването с друг туроператор“, допълни тя. По думите й това ще бъде възможно през програмите на други туроператори, които „Алфатур“ е препродавал, и най-вероятно ще бъде предоставено като възможност от страна на Застрахователното дружество “Евроинс”.

Очакванията на Министерството за предстоящите празници са, че у нас ще пристигнат около 200 хиляди чуждестранни туристи, а общо за декември – около 450 хиляди. Нагласите на 400 хиляди българи били да пътуват по време на празниците във вътрешността на страната, а около 110 хиляди – навън.

Може да харесате още...