„Коледен базар” на хора с увреждания от Пазраджик

pazardjik-bazar1Kартички, картини и различни предмети, пропити с коледен дух, внесоха топлина в мрачното фиайе на зала „ Маестро Георги Атанасов” в Пазарджик. Те са  изработени от хора с различни увреждания и на различна възраст, а финесът и прецизността, с която са изпипани детайлите по изделията, впечатляват. Поводът да се подредят тук в пъстър Коледен базар беше международния ден на хората с увреждания 3 декември, а средствата, събрани от продажбата на предметите, ще се използват за дейностите на дружествата на хора с увреждания в региона и за подпомагане възстановяването и развитието на хората в тях.

Въпреки малкия брой посетители, хората по щандовете бяха с широки усмивки и с удоволствие разказаха пред F2F TV за себе си и изработените изделия.  На един от щандовете се запознах с Иванка Станоева и Ангел Соларов, които живеят в „Дневен Център за възрастни хора с увреждания” в село Звъничево, който pazardjik-bazar3съществува от 4 години. Чувстваме се  като едно голямо семейство, имаме различни интересни курсове, които запълват времето ни и ни помагат да се чувстваме по-добре – разказа двойката. Сред курсовете, които могат да  посещават хората от звъничевския център, са шев и кройка, градинарство и ръчно плетиво. Има и благотворителна дейност – „ Ходим в дома за изоставени деца във Ветрендол, носим различни неща на децата , а те ни пеят песни ” – каза Стоилка Сербезова – трудотерапевт в сдружението.

На друг щанд – с изделия, изработени от хора с интелектуални затруднения от „Егида” – трудотерапевтът Весела Карачомакова изрази съжалението си, че хората са склонни да помагат основно по празници и поводи, но с топлота каза – „ Все пак помагат. ” Тя разказа и за познатия вече Милен от Могилино, който преди няколко години беше настанен в Защитено жилище в град Пазарджик – „ От както е в Защитено жилище, развива собствените си възможности.Той започна да добива самостоятелност, развива се, учи се на трудолюбие” каза още тя.

И докато на много места в страната, подобно на Пазарджик, хората с увреждания опитваха да набират средства, демонстрирайки пред обществото, че могат да бъдат полезни с труда и творчеството си, в София председателят на Народното събрание Михаил Миков призова народните представители да потвърдят волята си за ангажирани политики, които трайно ги интегрират и насърчават у тях високото самочувствие на равнопоставени и уважавани личности.

Тази година мото на инициативата в Деня за хора с увреждания е „Премахни бариерите, отвори врата към обществото, даващо равни възможности на всички“.

текст и снимки: Лилия Джиева

 

Може да харесате още...