Мизия е под вода, има поне една жертва и над 800 души – евакуирани

navodnena_kolaМъж на около 60 години днес е открит мъртъв в наводнена къща в Мизия след пороя, отприщил огромна приливна вълна в градчето вчера. Десетки сгради са срутени, стотици са под вода. Над 800 души са евакуирани в детската градина и училището с помощта на 2 военни хеликоптера, 10 екипа с лодки, пренасочени от 6 областни управления на пожарната, както и от 70 военни с тежка техника. В спасителните действия активно участват доброволци. Медицинските екипи са с 4 линейки от Враца и от ВМА. Тревогата е за възрастните трудноподвижни хора, които нямат мобилен телефон. Правим необходимото да окажем помощ навсякъде, където е необходимо. Спасителите обхождат квартал по квартал и къща по къща, данните се сравняват с предоставени от общината списъци на жителите,  казват от полицията. По техни данни, БЧК вече е изпратил одеала, платнища, ботуши, питейна вода и топли напиткина нуждаещите се, но има нужда от бутилирана вода.

В съседното село Крушовица, което също е с наводнени къщи и пристройки, нивото на водата леко спада. Там обаче няма бедстващи хора, по данни на полицията. Пак според тях, нивото на реките Искър и Скът, както и на по-опасните язовири на територията на област Враца, са под постоянно наблюдение. Водата се изпуска само през преливник и няма опасност от пропукване на язовирните стени. Хората в Мизия, чиито домове остават под вода, обаче, не вярват, става ясно от репортажите на колеги от Нова ТВ, които са на място при тях.

Местната власт твърди, че е предупредила хората от заливната зона преди два дни, но някои отказали да напуснат домовете си. На никого navodnenie4не е ясно, обаче, дали и колко души може да има под напълно потъналите и срутени къщи.

Синоптици съобщиха по Нова, за двата дни, в които станаха наводненията в пловдивско и врачанско, се е изсипал толкова дъжд, колкото ако цял месец по това време на годината валежът е двойно повече от нормалното. Нови интензивни валежи се очакват в сряда и четвъртък.

И големият проблем е не толкова времето, което се побърка… колкото това, че пак се тича след събитията. И пак политиците май ще поставят на първо място дебатите около една банка, но не и около вече изнемогващата инфраструктура извън София…

Може да харесате още...