Новият командир на ВВС е генерал-майор Цанко Стойков

Бригаден генерал Цанко Стойков от днес е командир на българските ВВС и вече е с висше офицерско звание „генерал-майор”. Това стана с указ на президента Росен Плевнелиев, който връчи пагони и на други висши военни. Така полковник Димитър Иванов зае длъжността командир на 24-та авиационна база и получи висше офицерско звание „бригаден генерал”. Полковник Пламен Йорданов стана  „бригаден генерал” и командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада Карлово. Бригаден генерал Груди Ангелов, който досега беше командир на карловската бригада, беше назначен за началник на Военна академия „Г. С. Раковски“ и получи офицерско звание „генерал-майор”. „Бригаден генерал” вече е и полковник Илко Йорданов – новият командир на Националната гвардейска част. 

„Средствата в бюджета за Българската армия за догодина ще бъдат една впечатляваща сума, с която изпълняваме ангажиментите си към нашите партньори. Този процес трябва да продължи до достигането на 2 % от БВП“, посочи държавният глава в словото си.

От името на удостоените с нови висши военни звания офицери генерал-майор Цанко Стойков благодари за получените воински звания и увери държавния глава, че българските военнослужещи ще отдадат всичките си сили за укрепване на държавността и сигурността в страната, за издигане авторитета на българската армия.

„Модернизацията на Българската армия не е самоцел, а израз на решимостта на държавното ръководство да отговори адекватно на новите заплахи за националната сигурност, сред които различни хибридни действия, големите миграционни потоци, опасността от терористични атаки“, каза още в словото си генерал-майор Цанко Стойков.

Може да харесате още...