Минималната работна заплата ще се разглежда преди приемане на следващия бюджет

zavodTемата за минималната работна заплата не е обсъждана и няма консенсус да бъде увеличена втори път в рамките на тази година – това съобщи след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес министърът на икономиката Петър Чобанов. Той уточни, обаче, че предстои да бъде разгледана преди приемане на следващия бюджет. По думите на министъра, на по-късен етап ще се водят дискусии и по семейното подоходно облагане, такса смет, данъка върху лихвите по депозитите и промени на необлагаемия минимум.

Сред най-дискутираните теми днес бяха предложенията на правителството за промени в данъчните закони. Представителите на работодателите и на синдикатите изразиха различни становища по предлаганите промени и това е причината обсъждането на законопроектите да продължи.

Според правителството, промените са важна стъпка за по-ниска административна тежест и облекчаване на бизнеса, както и за укрепване и заздравяване на данъчната система и борба със сивата икономика.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов, който днес беше избран за заместник председател на тристранката, изрази обаче резерви дали предложенията за преференции са съобразени с възможностите за контрол и недопускане на неправомерно ползване на облекчения. Той обърна специално внимание на факта, че в райони с висока безработица е висок делът на сивата икономика и  акцентира на необходимостта да се премахнат всякакви ограничения от типа на брой работници (в предлагания проект – над 30) като условие за ползване на нулева данъчна ставка по корпоративното подоходно облагане в региони с над средната за страната безработица. Подобни условия обезсмислят мярката, тъй като в тези райони преобладават не големи, а малки и средни фирми. Това е още една илюстрация, че загрижеността за малките и средни предприятия често остава само намерение, а трябва да бъде реалност, коментира  Симеонов.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...