44 сделки без пари – само за един час в Пловдив

mladejki dom (8)С 44 сделки за безплатна размяна на стоки, услуги, експертиза и контакти завърши третата Борса на проекти и идеи в първия ден на Седмицата на благотворителността в Пловдив. Правилото на борсата е да не се говори за пари, но остойностени, нетрадиционният тип сделки възлизат на 65 хиляди лева, отчетоха организаторите от Фондация Лале и Община Пловдив. Според тях, възможността да правиш бизнес, ползвайки за разменна монета това, което умееш най-добре, е модел особено успешен по време на криза.

Той се ражда в Нидерландия, но практиката му става популярна в цяла Европа. У нас се въвежда за първи път през 2011 година и всяка година привлича нови и нови участници по време на борсите в най-големите градове в страната. Пловдив, обаче, е първият град, домакинстващ събитието за трети път. Старт на борсата с традиционния вече удар на гонг даде заместник кметът Георги Титюков.

Директорът на комплекс за социални услуги за деца и семейства Надка Петрова участва за първи път на борсата. Пред F2F TV тя сподели, че се надява да намери подкрепа за две нови социални услуги част от комплекса: подобряване на условията в Центъра за настаняване от семеен тип „Майка Тереза“ и „Детска къща“. На Борсата за първи път дойдоха и Ваня Бетуховска и Мария Арабаджиева от Народно читалище „Пробуда“, които очакваха да направят сделка за обновяване с книги на своята библиотека срещу организиране на представления от детския певчески състав на читалището. И трите дами бяха щастливи след края на Борсата не само заради осъществените си идеи, но и заради приятелската атмосфера докато слючваха сделките си.

За представителите на бизнеса най-успешно, обаче, се оказа събитието за Издателска къща „Жанет- 45“, която сключи 6 сделки. А от страна на неправителствените организации с 8 сделки като най-добри на Борсата се отличиха от Читалище „Шалом Алейхем 1945“.

 

текст: Екатерина Костова и стажант репортер Райна Павлова

снимки: стажант-фоторепортер Ивелина Попова

Може да харесате още...