Преображение е за православните християни. И 9 месеца от кончината на Патриарх Максим

churchПравославните християни отбелязват Преображение Господне – денят, в който се вярва, че Христос се преобразява пред своите ученици и така укрепва вярата им.  На Преображение Господне вярващите се причестяват след петдневен пост, позволява се да се яде риба и грозде. Според народните вярвания, точно от този ден нататък времето се пречупва и от лятната жега тръгва към есенния хлад.

Днес се навършват и 9 месеца от кончината на българският Патриарх Максим. 

Точно в 12.00 часа, за да поменат доскорошния си духовен водач, Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит заедно с храмовото и столичното духовенство отслужуха панихида в скатедралния храм „Св. Неделя” в столицата. В Троянския манастир, където е погребан дядо Максим, също го почетоха със заупокойна служба. Панихида служи и новият патриарх Неофит в Русе, където е днес за Преображение.

На този ден от 18.30 часа в катедралата „Св. Александър Невски”, както и в Русе, се очаква да бъдат отслужени и молебени за духовно обединение и нравствено преображение на българския народ. службите се правят след писмо на интелектуалци до Българската Патриаршия, в което те се обединяват около молбата за общ молебен за българско преображение. Писмото е подписано от Проф. Калин Янакиев, проф. Цочо Бояджиев, Тони Николов, Юлиана Николова, Борислав Мавров, Румяна Шишкова, проф. Божидар Кунчев, Георги Тенев и Владо Руменов.

Може да харесате още...