Президентът ще сезира Конституционния съд за приетите промени в Закона за специалните разузнавателни средства

rosen_plevnaliev_002Президентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд за приетите промени в Закона за специалните разузнавателни средства, които – според него оставят съмнение, че могат да се използват за противоконституционно въздействие върху работата на съдебната власт. С този и още мотиви Плевнелиев наложи вето върху спорните текстове, които, според него, създават предпоставка за нарушение на основни конституционни принципи – за разделението на властите и за гарантиране на независимостта на съдебната власт – но преди да излязат във ваканция, народните представители отхвърлиха ветото.

Възможността органи извън съдебната система, като новосъздаденото Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, да дават задължителни указания на магистрати и разследващи органи, да изискват цялата информация дори и по текущи дела, да разполагат с достъп до всички документи, не кореспондира по никакъв начин с принципите, заложени в Конституцията – се казва в обосновката за сезирането на КС днес. Според съобщение на прессекретариата на държавния глава, парламентарната практика напоследък показва ясен стремеж да се навлезе в полето на компетентност на другите власти. Създаването на комисии, които на практика се опитват да правораздават, предвиждането на възможност парламентарна комисия да упражнява контрол върху вътрешното убеждение на съдии и прокурори създават опасност за нормалното функциониране на съдебната система и на демократичната правова държава.

За съжаление, дебатът в Народното събрание относно ветото върху Закона за СРС отново показа степента на политическа конфронтация, която бележи целия политически живот в страната през последните месеци. Декларираната готовност за диалог, за обсъждане на аргументи, остана само на думи – пише още в прессъобщението. И се подчертава, че в рамките на парламентарната процедура българското общество не е чуло как управляващите ще гарантират независимостта на съдебната власт и на разследващите органи.

Президентът ще сезира КС и защото е уверен, че принципите на разделение на властите и независимостта на съдебната власт са в самата основа на правовата държава и не могат да бъдат поставяни под условие, без значение каква е целта на промените в отделен закон.

източник: пресцентър Президентство

Може да харесате още...