13 годишно момиче от Пловдив – първо на турнир по шах със статут “Купа на Русия”

dete-6ahПловдивската надежда в шаха Виктория Радева спечели  1-во място в групата до 15 години в 91-вия турнир „Петровская ладья” в Санкт Петербург. Състезанието е със статут “Купа на Русия”, а в тренинга преди него Вики участва  по покана на Анатолий Карпов и неговата школа.  Момичето е  ученичка в СОУ „Никола Вапцаров“ и завоюва победата си с 8,5 точки от 9 възможни, с цели 2 точки аванс пред втория състезател. Турнирът се проведе в 9-кръгова швейцарска система и в него играха момчета и момичета заедно. Макар и на 13 години, организаторите я принудиха да играе в по-горна група, но това не попречи на нашето момиче да се справи с конкуренцията. Преломен се оказа 4-и кръг, когато Виктория се изправи срещу шампионката на Русия до 15 г. Виктория Зайцева и тотално я надигра.

Треньорът на Вики Спас Кожухаров е изключително доволен от силната й игра и от качването на ЕЛО – тя прибавя 59 точки и надмина границата от ЕЛО 2000 – вече е с 2042 ЕЛО.  В турнира взе участие и още едно българско дете- Валентин Митев от Плевен, който също успя да заеме 1-во място в групата си до 11 години с 7.5 точки.

Следващият турнир в който Виктория Радева трябва да участва е шампионат на Европейския съюз в Маленовице /Чехия/ от 26 август до 4 септември.

Може да харесате още...