БАН изгражда циклотронен център

Дарение на стойност 5 млн.долара за изграждане на циклотронен център получи Българската академия на науките. Центърът ще се изгради в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при Академията. Два милиона долара от дарението са осигурени от АЕЦ „Козлодуй”, а останалата сума от три милиона долара – от американското посолство в България. 

С помощта на циклотрона ще започне производството на радиоизотопи, които се използват за ранна диагностика и лечение на ракови заболявания и ще се осигури възможност за провеждане на фундаментални изследвания на най-високо ниво в редица сфери на науката.

„Изграждането на Национален циклотронен център е най-големият научен проект за последните десетилетия в България, благодарение на който българските пациенти, страдащи от онкологични заболявания, ще
получават по-добро и навременно лечение”, каза след официалната церемония министър – председателят Бойко Борисов и допълни, че така страната ни
ще спестява годишно между 8 и 10 млн. лв. от по-доброто
диагностициране и лечение на онкоболни.
„В института и чрез този циклотрон ще се подготвят кадри, които ще работят в АЕЦ „Козлодуй”. По този начин в централата ще отидат готови, знаещи и можещи специалисти, за да се осигури не сто, а хиляда процента безопасност”, коментира още Борисов. По думите му „новият проект е и един от начините да се види, че БАН може не само да гради наука, но и ефективно да подпомага практиката и хората, живота и диагностиката на тяхното здраве.”

“С днешното дарение искаме да почетем великата история на България в областта на науката. С това ние даваме ясен знак за добрите взаимоотношения на учените от САЩ и България”, каза от своя страна по време на събитието американският посланик у нас Джеймс Уорлик. „Очаквам с нетърпение да продължим развитието на нашите двустранни отношения не само в сферата на ядрената наука, но и в областта на ядрената енергетика”, допълни Уорлик.

Според директора на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН доц.д-р Димитър Тонев, ядрената физика може да спасява човешки животи; производството на изотопи може да става в България и България може да създаде един голям модерен технологичен център. „Този проект е повод за гордост на българските учени и на българските политици. България има изключително добра школа по ядрена физика и това е стъпка, която ще запази тази школа и ще даде възможност на младите хора да останат тук и да работят в България”, каза още Тонев.

Може да харесате още...