Екоорганизации внасят в МЗХ предложения за опазване на горите, подписана от над 8 000 българи

gora002Във вторник, 17 февруари, в 11:00 часа 3 екоорганизации, обединени в инициативата Прозрачни планини, ще връчат на заместник-министъра на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов в зала Малък Колегиум в МЗХ подписка за опазване на горите като природен, културен и туристически ресурс.

Подписката е подкрепена от над 8 000 граждани от цялата страна и съдържа 7 стъпки, с предприемането на които да се гарантира опазване от прекомерно изсичане на старите и вековни гори и устойчивото ползване на горските ресурси.

С внасянето ѝ от Прозрачни планини настояват за незабавно прилагане на мерките за усъвършенстване управлението и стопанисването на горите в бъдеще.  Подписката ще бъде внесена със символично дръвче, върху което ще бъдат поставени 7-те предложения:
1. Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) да издаде заповед в срок от 6 месеца всяко Горско или Ловно стопанство да запази минимум 10 % от горите си във фаза на старост (без сечи), както и всички не изсечени към момента вековни гори. Всички държавни гори да бъдат екологично сертифицирани.
2. Да се забрани износът на необработена дървесина от държавните гори.
3. В природните паркове да се забранят окончателните фази на възобновителните сечи. В Природен парк “Рилски манастир” да се забрани стопанското ползване на гората, така както е в Национален парк „Рила“. Да се спрат „санитарните сечи” – освен съгласуваните от експертния съвет на ИАГ с участие на представители на природозащитни НПО.
4. Министерство на околната среда и водите да издаде заповед – режимите за устойчиво управление на горите в НАТУРА 2000 да станат задължителни веднага за всички гори от мрежата.
5. ИАГ да стане независима структура от Министерство на земеделието и храните (МЗХ), за да може контролът на сечите да е независим от ползването.
6. До 9 месеца да се изготвят всички Областни планове за развитие на горските територии с активното участие на местните общности.
7. Да се възстановят всички горски контролни пунктове по пътищата и мобилните екипи за контрол на незаконни сечи. Глобите да се връщат в контролния орган.
Предложените мерки са изработени с експерти по горско стопанство и лесоустройство, а пояснителните факти около исканията може да намерите на този линк. Подписката е подкрепена от Коалиция „За да остане природа в България”, Българска туристическа камара, проект „Зелени закони” и други.

В инициативата Прозрачни планини са обединени Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, Сдружение Байкария – Велинград и рибарско сдружение Балканка 2009.

Може да харесате още...