Все още малко фирми знаят как да получават информация от службите по търговско-икономическите въпроси

zavodНе малко фирми все още не знаят с какво службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) могат да бъдат полезни за бизнеса. Това признават повече от половината от фирмите, посочили в проучване на Българската Търговско-Промишлена Палата (БТПП), че не са ползвали услугите на търговските представителства на страната, а една трета от същата група споделят, че не знаят как да ги намерят.

62% от отговорилите посочват, че не са осъществявали контакт с тях. Тези данни са сходни с резултатите от миналогодишното допитване.  За представителите на бизнеса, запознати с услугите на СТИВ, водещ мотив да ги ползват е необходимостта от намиране на партньори в чужбина, както и икономическа информация за съответната държава, показват резултатите от анкетата.

Очакванията на членовете на Българската Търговско-Промишлена Палата от българските търговски служби зад граница са най-вече за съдействие за контакти с потенциални бизнес партньори, с държавни институции и бизнес организации в чужбина.

Само 5% от анкетираните съобщават, че търговски представители зад граница им отказвали съдействие, показват още резултатите от проучването.

Анкетно допитване на БТПП за дейността на службите по търговско-икономическите въпроси е проведено в периода 8-12 юли 2013 г. Целта на анкетата е подобряване на съдействието, представянето и познаването на българските фирми зад граница.

 източник: пресцентър БТПП

Може да харесате още...