Българските студенти ще могат  да се обучават в един от най-престижните институти в Европа

books-studentsРешение за присъединяване на България към Конвенцията за основаване на Европейски университетски институт се очаква да приеме правителството на утрешното си заседание. Институтът предлага едногодишна магистърска програма в областта на правните науки, докторски програми и научни изследвания по история и цивилизация, икономически, юридически, политически и правни науки.

Страни по Конвенцията са 21 държави-членки на Европейския съюз. Те са поели задължение да признават дипломите, издадени от Европейския университетски институт. Ратифицирането на Конвенцията от Народното събрание ще даде възможност на младите хора от България да се обучават и да провеждат научноизследователска работа в един от най-престижните институти в Европа в областта на обществените и хуманитарните науки. За България са определени до 12 стипендии годишно.

И още за утрешното заседание:  предстои да бъде разгледано и решение за намаляване с 1,736 млн. лв. на утвърдените разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2014 г. Средствата ще бъдат предоставени като трансфер за държавните висши военни училища – ВА „Г. С. Раковски”, НВУ „Васил Левски” и ВВМУ „Никола Вапцаров”, в подкрепа на дейността им, както и за осигуряване на допълнителните задачи, изпълнявани от тях за нуждите на Българската армия, за участие в операциите на международните сили и за издръжката на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, която от 1 февруари 2014 г. се поема от Военната академия.

Министрите ще обновят и състава на Обществения съвет към центъра „Фонд за лечение на деца”. Целта е да се подобри функционирането на Съвета и да се осигурят условия за ползването на достъпна медицинска помощ за най-малките пациенти.

Може да харесате още...