Украинките Оля и Юля от Двореца във Велинград: Някой ден ще се върнем, за да си спомним

Снимка: F2F TV

Оля и Юля са от Харков. Вoйната прекъсва обучението им в Спортната академия и ги записва, без да пита готови ли са, в училището на живота. Първият им изпит е… да напуснат Родината си и да заживеят в чужда страна. Тя е България, а мястото, където се запознават с нея и с местните хора миналата пролет, е Слънчев бряг.

Социологът Зигмунт Бауман с книга, посветена на бежанците в Европа

Днес, вече година у нас, казват: „Слънчев бряг е малката Украйна“. Но и него се налага да напуснат, когато през миналия май започва летният сезон. Така поемат за Велинград.

Снимка: F2F TV

Тук ги приема Двореца. В него не откриват принцове и принцеси, а първата си работа. „Много е хубаво тук, градът, персонала. Туристите са хубави, весели“, усмихват се близначките. Признателни са на колегите си, че не ги засипват с въпроси. Говорят на смесен българо-руски език, често една през друга, сякаш се страхуват да не потънат в някоя изпусната пауза, а между усмивките им се промъква плахост.

Снимка: F2F TV

Благодарни са, че имат работа, защото им дава независимост. Казват, че ако в Харков има какво да работят и университетът им възстанови присъственото си обучение наесен, са готови да си тръгнат оттук. Но са категорични, че някой ден ще се върнат. „За да си спомним“ – изговарят почти заедно.

Това обаче е „някога“. Сега работят здраво. Не се боят от смените, нито от туристите, които обслужват в ресторанта. Никога не забравят с кафето да им поднесат късмет. Моят звучеше така: „Всяко нещо или човек може да има бъдеще, ако има минало“. А техният, както сами го определиха като първата им мечта, беше:„Да свърши войната“.

Снимка: F2F TV

Гледайте и видеоисторията с двете близначки, които – преди още да са навършили 20 – вече са взели с отличен поне няколко житейски изпита – сред тях и този да преглъщат сълзите си и дори да се усмихват, когато говорят за всички и всичко, останало в Харков.

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Не пропускайте още:

2017: България предоставя хуманитарна помощ за бежанците и мигрантите в Табановце, Македония

България открива нови консулства в Молдова, Полша и Украйна

2016: България със 150 000 евро за прехраната на бежанците в съседните на Сирия държави и за достъп до образование на сирийските деца

2016: Борисов за бежанците: Най-честно към тези хора е да затворим границите и да се влиза само по официален път

2015: България приветства споразумението за примирие в Източна Украйна

2015: България настоява за специален статут в ЕС по въпроса с бежанците

„Какво зная за Украйна“ – конкурс за разказ, в който може да се включите

2014: България подкрепи резолюция на Общото събрание на ООН за териториалната цялост на Украйна

2014: Държавният глава за ситуацията в Украйна: Окупацията на територия на суверенна страна може да има непредвидими последици

Български фирми, работещи с Украйна, вече търпят загуби

Вигенин отново напомни за правата на българската общност в Украйна

2013: 138 деца на бежанци искат да учат български език

Може да харесате още...