Борисов за бежанците: Най-честно към тези хора е да затворим границите и да се влиза само по официален път

“Европейските страни харчат огромен финансов ресурс, а връщаме обратно бежанците без пари в населени места, от които те са избягали по различни причини. Най-честно към тези хора е да затворим границите и да се влиза само по официален път” – това каза министър-председателят Бойко Борисов в Лондон. „Това, което говорихме преди месеци, вече е обща политика – да се събере фонд за подпомагане на бежанците, в който развитите страни да плащат, за да останат тези хора в регионите в близост до самата Сирия“, допълни Борисов. По думите му, страна ни е солидарна и сме удовлетворени, че вече светът е единен относно начина, по който трябва да се подпомогнат бежанците.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун са били в България, познават страната и политическата обстановка тук и имаме подкрепата в лицето на Съединените щати и ООН за това, което правим, допълни още министър-председателят.

На донорска конференция „Подкрепа за Сирия и региона” в британската столица премиерът обяви, че непосредственият принос на България ще достигне 400 000 евро през 2016 г., което е само част от общата подкрепа, оказвана от страната ни както за бежанците на наша територия, така и по линия на различни инструменти на ЕС. Донорската конференция, организирана в Лондон от Великобритания, Германия, Кувейт, Норвегия и ООН, събра световните лидери за мобилизиране на допълнителни усилия за подобряване на хуманитарната ситуация в Сирия и съседните й страни.

Може да харесате още...