България подкрепи резолюция на Общото събрание на ООН за териториалната цялост на Украйна

globus_peroБългария подкрепи резолюция на Общото събрание на ООН за териториалната цялост на Украйна заедно с още 99 държави, между които всички страни-членки на ЕС, съобщиха от МВнР.  Единадесет страни гласуваха „против“ (Армения, Беларус, Боливия, Венецуела, Куба, Северна Корея, Мавритания, Никарагуа, Русия, Сирия и Судан) и 58 се въздържаха. От името на ЕС бе направено изказване, което отправи силно и единно послание в подкрепа на зачитането на суверенитета, териториалната цялост и правата на човека в Украйна.

В резолюцията със заглавие „Териториалната цялост на Украйна“ се изразява подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и се отхвърля проведения на 16 март референдум в Автономната република Крим като несъответстващ на Устава на ООН и нормите и принципите на международното право.

Общото събрание призовава всички страни в конфликта да се въздържат от едностранни действия и по-нататъшно дестабилизиране на обстановката, като подчертава продължаващите усилия на ООН и др. международни и регионални организации за намаляване на напрежението и възобновяване на политическия диалог. Приветства се разполагането на мисия от наблюдатели на ОССЕ като важна стъпка за намиране на мирен изход от кризата и за подпомагането на Украйна в спазването на правата на лица, принадлежащи към малцинствени групи.

Може да харесате още...