2 заявки за обжалване на решение на ЦИК, предизвикало оставката на говорителя ѝ

Снимка: F2F TV, архив

Две политически формации – “Демократична България” и “Левицата” – дадоха заявка за обжалване на решението на ЦИК в секционните протоколи от вота на 2 април броят на гласовете от машинния и от хартиения вот да се записват заедно, а не първо поотделно и чак след това да се сборуват. Решението е от вчера, 20 февруари, и по данни на БНР е било взето с 11 гласа за и 4 против.

2022: Българи в чужбина с отворено писмо до НС срещу изборните промени

Веднага след него социологът Цветозар Томов, от 2021-ва г. говорител на ЦИК, подаде оставка. В личния си Facebook профил днес той нарече „абсурдно“, „цинично“ и „опасно“ решението на комисията като обясни опасността така:

„Защото се ликвидира възможността за сравнение с данните от машинния протокол. Това означава, че почти всички случаи на грешки или измами няма да могат да бъдат дори забелязани чрез сравнение на данните, тъй като няма да има съпоставими масиви данни. Не можете да сравнявате отчетения от машините резултат с ръчното преброяване и на хартиеното, и на машинното гласуване, взети заедно. В този смисъл това решение е манна небесна за изборните мошеници – то е като да отключиш вратата на жилището си, за да не създаваш проблеми на евентуални крадци да разбиват ключалки“.

2022: Камелия Трибулен-Конакчиева: Промени в Изборния закон ограничават свободния вот на свободните българи в чужбина

Тази сутрин от пресцентъра на “Демократична България” изпратиха прессъобщение с коментар на бившия министър на електронното управление Божидар Божанов, че ДБ ще обжалва решението на ЦИК пред административния съд. В ефира на “Здравей, България” по Нова телевизия той е допълнил: „Знаем, че СИК-овете правят грешки, но когато имаш двата компонента, след това може да бъде проверено в РИК откъде е дошла грешката”.

Иванка Иванова внесе петиция за електронно гласуване в България и чужбина

По информация на БНР и от АБВ са съобщили, че платформа “Левицата!”, от която те са част, също ще обжалват решението на ЦИК пред Върховния административен съд.

Не пропускайте още:

За вота с доверие: Животът не е непроменим. Обществата не са константа

Как да оцелееш като кандидат-депутат или наръчник за поведение на нови лица в листите

За рефендумите, изборите и другите печатници на пари…

Ден за размисъл по Благовещение

Кампанията за президентски избори 2016: Не се поправя туй, що е непоправимо

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...