Българи в чужбина с отворено писмо до НС срещу изборните промени

Скрийншот от писмото, публикувано във Facebook

“Промените в Изборния кодекс, подготвени за приемане на второ четене в 48 НС, ограничават правата ни, като затрудняват много от нашите семейства, както и нашите пълнолетни възпитаници да гласуват. Подобна ограничителна политика влиза в разрез с многогодишния ни всеотдаен труд за запазване на българско самосъзнание зад граница”. Така започва отвореното писмо до 48-то Народно събрание на представители на българските училища в чужбина и други неправителствени организации, публикувано в общата им Facebook страница от съоснователя на българското училище “Кирил и Методий” в Париж Камелия Трибулен-Конакчиева.

Двете неделни училища в Аликанте – възможната България за децата, които растат там

Като част от неправителствени организации зад граница на българските общности по света подписалите писмото са категорични, че: „Последните подготвени промени на Изборния кодекс, които ще се гласуват в пленарна зала от 48 НС, са ясен знак, че всичко което бе постигнато до този момент за интегрирането на българските общности зад граница е на път да се зачеркне чрез създаване на законови пречки“.

2019: Допълнителни средства за българските училища в чужбина, които се разширяват

В писмото се обяснява, че: „връщането на ограничителни условия (например увеличаването на броя регистрирани за отваряне на секция на 100 души) за гласуване всъщност прекъсват тази положителна динамика и зачеркват с един замах многогодишни усилия против пълната асимилация на следващото поколение български граждани и в полза на устойчива връзка на диаспората ни с държавата“.

Подкрепилите документа, казват „ДА“ на Многомандатен избирателен район Чужбина и уточняват, че това е „право на почти 2 милиона българи да имат свои представители”. И още: “ние казваме ДА на машинното гласуване, към което скоро да се добави и електронно дистанционно и по този начин да се достигне до повече наши сънародници”.

Те се обявяват още за видеонаблюдение при преброяването на резултатите от изборите и за обществен съвет към ЦИК.

2017: Детски международен литературен конкурс набира творби на тема „С България в сърцето”

Писмото завършва с емоционален призив: “Вижте в нас протегната ръка, която не е само икономически двигател на България, но тя носи опита и умението на българите живеещи извън пределите на България. Само така българският народ може да върви обединено и уравновесено към стабилно политическо бъдеще и икономически просперитет. Не ни отблъсквайте, а ни позволете да продължаваме да възпитаваме и даваме на България български граждани!”

Писмото вече е изпратено, свидетелства в коментар под фейсбук публикацията с него Камелия Трибулен-Конакчиева. По информация на БТА то е подписано от 44 души, свързани с български училища и културни организации във Великобритания, Кипър, Испания, Гърция, Италия, Германия, Америка, Канада, Франция, Нидерландия. 

Иванка Иванова внесе петиция за електронно гласуване в България и чужбина

F2F TV припомня, че на 15 ноември в Народното събрание, Президентството и при Националния омбудсман бе внесена петиция за въвеждане на електронно гласуване в България и чужбина. По информация от председателя на Инициативния комитет Иванка Иванова петицията е подкрепена от 2750 души, саморъчно положили подпис с физическо присъствие, и от още 5000 подписа на българи от 38 държави. “В очакване сме на отговор”, съобщава Иванка Иванова.

Не пропускайте още от годините:

За българите в чужбина: консулствата ни с гъвкаво работно време, 2-ма нови почетни консули, 5 лв. за апостил

Скоро бг паспортът ще е валиден 10 години, а българите в чужбина ще го получават с едно ходене в консулска служба

Децата от неделните училища в чужбина могат да сертифицират знанията си по български

Българчета, които живеят в чужбина, рисуват в конкурс “България в моите мечти”

Електронно обучение без присъствени часове – сред новостите в БГ неделните училища в чужбина

Двете неделни училища в Аликанте – възможната България за децата, които растат там

Валенсия – градът, в който можеш да намериш петото измерение

Викът на мълчанието – за да е сигурно, че „винаги ще има утре“

„Поколението F“ – представена на английски в Барселона

Министерството на образованието ще създаде нова дирекция – за българите в чужбина

Нов механизъм за помощ на българи в чужбина

Българите в чужбина ще могат да подновяват лични документи по електронен път

Президентът пред българи в Лондон: Отлагането на референдума за изборните правила би било непочтено

Може да харесате още...