Татяна Попова: от детска учителка до регресивен терапевт

Татяна Попова Снимка: Екатерина Костова

Когато попитах Татяна Попова как определя сама себе си, се усмихна и след секунда каза: “Изследовател”. Отдавна се уговаряхме да ѝ гостувам, за да ми разкаже с какво се занимава. В апартамента, където приема хора с различни проблеми, ухае на лавандула, но ненатрапчиво. Разказва ми, че ѝ се доверяват при нужда от преодоляване на психически и физически болежки, с които са убедени, че сами или конвенционалната медицина не могат да се справят. Не ги води при нея обаче практиката ѝ като психолог, а наученото в един институт, който се занимава с регресия и реинкарнация.

2023-та в щрихи от художника и астролог Георги Терзиев: Година на повишен разум

Реинкарнация е…

Да, прераждане – довършва мисълта ми Таня. Сигурна е, че се познаваме още от Лемурия.

Какво е Лемурия – отпивам от джинджифиловия чай и питам. Той леко пощипва по гърлото ми и го гъделичка – съвсем като темата за предходните животи. Дори и да не вярваме в тях, от време на време ни пощипва и гъделичка идеята, че светът не може без нас точно колкото и ние не можем без него. Затова идваме и си отиваме. И отново, и отново.

За котките се твърди, че имат от 6 до 9 живота. А хората колко? – питам, след като разбирам от Таня, че Лемурия е от праконтинентите, потънал преди около 20 хиляди години между Индийския и Тихия Океан. Раят на Земята, който някои езотерици смятат, че е дал начало на хората.

Таня се усмихва пак. Може би е свикнала с недоверчивите въпроси, но е ясно, че не им се сърди. “Докато си научат уроците. До безкрайност – продължават да се смеят очите ѝ. – За да се постигне целта”.

А кава е целта?

Душата да стане чиста. Виж, аз вярвам в холистичния човек.

Какво значи холистичен човек?

Човекът като съвкупност от дух, душа и тяло. Да ги събереш на едно. И този човек живее в холистична Вселена, той е свързан с всичко наоколо по един невероятен начин. Земята е холистична, Вселената е холистична. Ние всички сме свързани. Това ми е темата, по която беше дипломната ми работа. И по която продължавам да работя. Целта ми е да докажа, че във всеки човек са и въпросите, и отговорите. И той е силата, която може да промени себе си. Никой не може да му въздейства, ако той има център.

Сега аз се усмихвам. Постигането на баланс в човека е въпрос, който отдавна ме занимава. Умът, чувствата и физическото състояние или, ако щете – мисълта, емоцията и статуса на тялото ни – как да синхронизираме енергията на всяко едно от тях така, че да не натежава спрямо другите? Аз търся този баланс чрез писането. Пиша като медитация. Медитирам, пишейки.

И как с твоята терапия помагаш на другите да постигат тази цялостност? – продължавам да любопитствам.

Индивидуално е. Според случая. Ползвам различни техники.

А регресията – още не съм довършила въпроса си и Таня отговаря:

И с регресия, да. Правя я в абсолютно будно състояние, не под хипноза. Хипнозата не е най-хумнанния метод.

И защо, защо връщаш назад в миналото хората, които имат проблем днес, Таня?

Защото този днешен проблем се е зародил някога, в предишен момент, и трябва да стигнем до него. Може да е по-скоро, може да е по-далече назад във времето, в детството или още по-назад, стигаме дори до паметта в утробата на майката.

Вдигам невярващо вежди. Таня продължава:

„В тази терапия няма медикаменти. Работим с емоции. Душата работи с емоции – емоция, която като не ѝ обърнеш внимание, се запечатва някъде в тялото и дълбае, и после идват физическите проблеми на това място“.

Чаят ме щипва по-силно. Таня си го е донесла от Канада, където живее дъщеря ѝ. Наскоро гостува там, а преди години – след като не успяват многократните ѝ опити да продължи детските утра, които по-рано правеше – е гледала на страната през Океана като на спасителен остров. Познавам я даже преди тези утра. От времето, когато беше детска учителка.

Как да помогнем на децата да развият пълния си потенциал – в книгата „Умни, но разсеяни“

Още тогава инициативността ѝ излизаше извън нейните рамки. Така откри школа за джазбалет, а по-късно я разшири, като отвори в пристройка на къщата си един куп арт школи и ателие за празнуване на различни детски тържества. Правеше го с вдъхновение и размах. Постепенно, и някак естествено за мен, дейността ѝ се разрасна до организиране на градски неделни детски утра, а те постепенно се превърнаха в национални. След това мащабът им я доказа като организатор и тя се ангажира с много и различни още събития. Всичко това промени и чисто географски живота ѝ и тя се премести от Пловдив в София.

След периода на силния подем и едно прекратяване на договор обаче всичко започва да върви назад. „Вече бях започнала да се замислям защо не успявам, каквo не правя както трябва, къде греша. Не обвинявах никого, знаех, че причината е в мен. И реших, че ще потърся корена на проблема с регресия. Започнах да търся къде да си я направя. Отидох при един човек, но не бях доволна. Попаднах обаче на Институт. Казах си: „Ще видя дали ми харесва, ако да, ще го уча. Ако не – изкарвам първия семестър, грабвам си куфарите и заминавам при дъщеря ми в Канада“ – разказва ми за срещата ѝ с терапията, която днес сама практикува.

В Института ѝ става не само интересно, но и бързо напредва. След три годишно обучение и редица практики върху самата себе си, се чувства способна да върне вярата в живота и на всеки, който се довери на методите на трансперсонната терапия. Започва веднага. И не спира.

„Това е терапия, която не се противопоставя на нито един метод на традиционната психология. За интелигентни хора е, които са осъзнали, че имат проблем и търсят причините за него. Обикновено са хора със сериозен бизнес, в един момент нещо се слува и всичко им се срива. Не става въпрос за кризите, които са периодически – финансови, икономически. А извън тях – когато те започват да усещат, че губят посока, когато влошават взаимоотношенията си… Задавам въпроси, отключвам емоции и стигаме до причината за проблема. Радвам се, че понякога дори само след един двучасов сеанс резултатът е налице“.

Проф. Дроздстой Стоянов: В сезона на есенните депресии – следете за промени в настроението си

Мнозина ще кажат: „Това е дъра-бъра, абсолютно ненаучно“. Ти защо му вярваш? – провокирам я.

Защо ли? Защото виждам ефекта върху хората.

Възможно ли е да на психологическа основа? – провокирам я отново.

Таня се усмихва.

„Всичко се командва от мозъка ни“, казва.

Невробиологът Дейвид Игълман с книга на български „Мозъкът. Това си ти” (ИК „Сиела”)

След още няколко глътки чай научавам от нея, че е направила свой принос в терапията – за парите, като огледало на блокажите ни – и организира уъркшопи по темата. Вече съм изпила чая, но гърлото ми продължава да пари. Вярвам или не в този тип практики, не съм усетила кога са минали два часа.

Отличен за магистърската теза на писателката Людмила Филипова за тъмната енергия и еволюцията на Вселената

Прекрасните ни деца пораснаха“ – казваме си между всичко дотук. Надписваме си взаимно книги: Таня – за холистичния човек, аз – романа си „Свети Никола от залива на подковата“. „Ние сме във вечна връзка с децата ни, със семейството. Някой ден ще ти разкажа за родовата история и прераждането, имам интересна разработка и за професиите – как се избират и с какво са свързани, пак на родова основа. Знаеш ли, при мен много силна излезе линията на майчинството“ – споделя.

Сигурно затова си била и детска учителка. А и виждаш ли, сега пак си като детска учителка. Обясняваш на възрастните, като на деца, откъде са дошли проблемите им.

Най-младият професор на медицинските науки у нас: рецептата за човешкото нещастие – това е липсата на цели

След като съм влязла в обувките им, смее се Таня.

След като до този момент аз бях в нейните, вече е време да се върна в моите. После, слизайки с асансьора към изхода, си мисля: Неизчерпаем е животът. В него има всичко. Наука и емоции. Строгост и въодушевление. Реалност и отражения. Като пластовете в нас самите. Те понякога се разместват наистина. Но само ние можем да изберем как да възвърнем баланса им, за да сме цели отново,

Вие как го правите?

Не пропускайт още:

„Фундаментално“ за тайните на света от нобелиста по физика Франк Уилчек идва на български

Новаторски научни идеи в новия роман на Людмила Филипова „Смисълът“

Стивън Хокинг и дъщеря му Луси разказват за спътниците на Юпитер в книга за деца

Студент по психология и педагогически съветник с най-добри есета за психологическия портрет на България

2014: Секция по позитивна психология учредиха в Медицинския университет в Пловдив

30 типа отрицателни човешки характери, описани в книга на 2 300 години

Големият Бил Брайсън се завръща с новото издание на „Кратка история на почти всичко”

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...