“Едно време” в Карлово: напомняне, че живеем днес и че утре е продължение

Станислав Богоев Снимка: Julian Georgiev

Имало едно време в Карлово един бей. Той живеел в къща, до която построил харем за жените си и конак, от който да управлява града и цялата подбалканска околия. Освобождението изтрило от историята името на бея, но оставило в наследство на будния занаятчийски център трите красиви постройки.

Три века по-късно конакът се превърнал в ресторант. Известен като Камиловата къща – първата у нас с вътрешна тоалетна, ресторантът няколко пъти променял вътрешния си интериор, докато не било решено да се наемат реставратори от Стария Пловдив. Тогава бялата му фасада получила тънко изписани в синьо стени, а таваните отвътре – майсторска орехова резба.

Започва реставрация на една от най-хубавите къщи в Стария Пловдив, позната като Студентския дом

И до днес Камиловата къща грее като ресторант с уюта на “Едно време”. “Тук влизаш и се влюбваш. Наистина има много положителна енергия“, разказва Станислав Богоев, за когото тази приказка става живот преди 12 години.

2014: И Карлово вече си има Старинен град

С грижата му да запази старото, като му вдъхне нов живот с чардак и двор, знаковото за карловци заведение все повече започва да привлича гости и туристи. Веднъж влязли в “Едно време”, те задължитено се връщат. Заради вкусната храна, поднесена с фантазия, и класния екип – всичко това, съчетано с прегръдката на Балкана и чистия въздух.

Снимка: Julian Georgiev

“Купувам продукти от местни производители. Овчето сирене например взимам от една мандра в Балкана”, допълва Станислав. От карловския край са и зеленчуците, и месото”, разкрива стопанинът на „Едно време“. И основната винена листа в менюто на ресторанта е съставена от местни брандове.

Една вечер преди три години обаче запалила особен огън в сърцето на Станислав, чиито детски спомени са свързани с мястото точно срещу ресторанта. Едно време живял с родителите си в къща там.

“Правихме 50 годишен юбилей на един наш приятел, жена му реши да го изненада със страхотен подарък: всички гости дойдохме в национални носии. В тази част бяхме окосили и подтотвили да напалим един голям огън, който да стане на жар. И преди 12 часа нестинари влязоха вътре. Страхотна енергия! За мен това беше освещаване на самото място“.

Какви спомени избухват още в огъня и разпалват с нестинарската жар в душата на Станислав онази вечер само звездите над Карлово и Балканът знаят. Но те го жегват да създаде място, където почитателите на „Едно време“ да могат да отсядат с преспиване.

Реченото сторил и с помощта на майстори-зидари новата постройка се появила точно до чардака и право срещу ресторанта, а дворът с градината ги обединил и с общата порта, и с чудото на зеленината, цветята, камъните, чешмата, поточето и моста.

„Искахме да обединим лукса със старинното, съчетавайки камък, дърво и метал. И този лукс да не е за сметка на атмосферата. А модерното излъчване ни трябваше, за да постигнем удобства за гостите“, разказва Станислав за хотела, в чието вътрешно оформление и обзавеждане огромна заслуга подчертава, че има дизайнерката Виолета Димитрова.

“Вазите по стълбищата са на около 100 години, предстои да се монтират дървени пана по стените с възрожденски орнаменти. Голяма гордост са ми два от тематичните апартаменти, всеки кръстен на светец: Св. Николай и Св. Георги”, води ни към тях стопанинът на вече реализираната си идея.

Снимка: Julian Georgiev
Снимка: Julian Georgiev

И двата апартамента са на последния трети етаж. Първият е застлан с чипровски килим, а стените му са декорирани с картини на карловския художник Атанас Сеизов. Различни приказки разказват и другите два апартамента, които при спецални поводи получават и специална украса. Така е и със стаите, една от които е наречена “синята”.

Снимка: Julian Georgiev

Навсякъде е пипнато с артистизъм и усет към детайла. Отличава се изборът и на творби от местни скулптори и художници. Не се изневерява ни на йота и на естествените материали. Даже продуктите в банята са създадени от прочутата карловска маслодайна роза! “Искаме да я възродим, затова сме направили като комплимент за гостите ни дървени магнитчета пак с нея, с нашата роза”, усмихва се Станислав.

2013: Розоберът е в разгара си 🙂

Ние още не сме си тръгнали, защото в подземения си етаж малкият хотел приютява спа център, където сауната, парната баня и джакузито могат да заличат границите на времето у всеки съвременен човек. А винарната в съседство – да пренесе въображението му в друго измерение. Излишно е да казвам, че виното е на местни изби. А топлината, която то може да разлее по вените ни, в лобито ще го направи камината с естествен огън, пред която можем да седнем с книга от рафтовете до тавана, отделящи къта за кафе и закуска.

“Едно време“ се казва комплексът с ресторант, чардак, двор, а вече и с хотел. В кое време живеете и искате да живеете вие със семейството ви”, питам Станислав. “Ние живеем в съвремието, но искаме да го видим такова, каквото е било преди години“, отговаря той. „Искаме да съчетаем модерното със старинното, да запазим цялата архитектура. Защото това е нещо, което ни отличава от света“.

И да, тук ни има. Във всяко кътче можеш да намериш нещо от хората преди нас. Така, както тези след нас ще откриват следи от нашето настояще, което ще е тяхно минало.

Сватбата на Виктория и Тодор, Винарна “Едно време” Снимка: Julian Georgiev

Почувствах го и на сватбата на дъщеря ми и зет ми, събрала заедно няколко поколения от няколко рода. За които тук и сега се сътворяваха в „Едно време” и ни припомняха, че живеем днес. И че утре ще е продължение.

Не пропускайте още:

Дестинациите от България в рубриката ни “У дома”

2017: „Разчетени послания. Символи и реликви от българските земи“ – книга, която ни среща със знаците на миналото

2016: Куршум джамия остава на община Карлово

Левски през погледа на няколко поколения художници и скулптори – в Националната галерия „Двореца“

И българската роза се присъедини към кампанията на колегите от БНТ 2 „Купувам българско“

Празникът на розата в Казанлък – под патронажа на ЮНЕСКО

2015: Кабинетът гласува 500 хиляди лева за Музей на розата в Казанлък

2015: БТПП започна кампания за възстановяване на къщата на Иван Грозев в Карлово

Розоберът в Карлово започна с празник

2015: Върховният съд: Зелената площ край Кармазъ Джамия в Карлово остава на Общината

Къща „Белия двор” в Карлово ще работи като зографска школа

2014: Оперният конкурс „Розата на Евтерпа в Карлово” търси тазгодишния си лауреат

Пловдив с Първи фестивал на розата; в неделя с редуцирана програма, за да изпратим в последния му път големия художник  Ангел Василев

2012: Участничка в конкурса Царица на розите в Карлово става рекламно лице в Китай на…млечни продукти

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...