Кабинетът гласува 500 хиляди лева за Музей на розата в Казанлък

rozober-kazanlakНационалният символ маслодайната роза получи гласовете на Кабинета за 500 000 лева, с които да се изгради. Музей на розата е добрата новина за жителите на община Казанлък в навечерието на Празника на розата. Въпреки че това са само половината от средствата, необходими за построяването на бъдещия културен институт, надеждата на казанлъчани да имат музей на българския символ е на път да стане реалност.„Този дългоочакван жест за нас означава много. Той съчетава в себе си признание за работата на всички ни по популяризиране на културното ни наследство, самочувствие за казанлъчани и възможност да представяме нашата Община пред още повече туристи“ – с тези думи кметът Галина Стоянова посрещна новината. С днешното си решение Министерски съвет поправя една несправедливост, датираща от 47 години, когато е взето решение българският символ в лицето на казанлъшката роза да бъде настанен в едно мазе на Института по розата в Казанлък, категорични са от Община Казанлък.

Бъдещият Музей на розата ще бъде построен на територията на емблематичния за града парк „Розариум“. В него ще се помещават над 15 000 експоната, свързани с розобера и розопроизводството. Българското розово масло е търсено по целия свят. То притежава изключително високо качество, заради природните и климатичните условия на Долината и технологията, по която се произвежда. И днес българското розово масло е сред най-предпочитаните суровини от френските парфюмерии.

Празникът на розата тази година стартира на 15 май с избора на Царица Роза 2015. На 5 юни, когато е празникът на Казанлък.

Може да харесате още...