Къща „Белия двор” в Карлово ще работи като зографска школа

karlovo-zografska ka6taЕмблематичната къща „Белия двор”, част от туристически комплекс „Старинно Карлово”, ще развива дейност като „Зографска школа”. Днес официално бяха представени пред жителите на града, както реставрираната по проект къща, така и бъдещите дейности в нея. Школата ще водят аниматори, които ще обучават деца по рисуване и иконопис. Всички, които проявяват интерес към този вид изкуство, са добре дошли в къщата. Тук ще могат да се потопят в автентичната атмосфера на старинно Карлово и да се запознаят с историята на Белия двор.

„Белия двор” е с двеста годишна история с много раздвижена и интересна за времето си архитектура. Тук е била къщата на Гешови, в която е учителствал Райно Попович, а през 1830-1832 г. в същия двор живеят на пансион и неговите ученици Георги Раковски и Гаврил Кръстевич. Къщата с двора са дарение от Анка Кузманова през 1958 г.

Днес отец Христо Минчев освети помещенията и поръси за здраве гостите. Деца от ОДЗ „Васил Левски” представиха поетично-музикална програма, а ученици от СОУ „Васил Левски” свои рисунки.

Може да харесате още...