Ваня Недева преди 17-тия фотоконкурс “Най-сладка целувка”: Днес целувката ни е още по-нужна

Ваня Недева Снимка: Facebook профил

“Глътка нежност в средата на зимата, независимо от кризи, от битийности” – така журналистката и поетеса Ваня Недева описва фотоконкурса „Най-сладка целувка“, който организира за първи път през 2007 година в Пловдив. Оттогава 17 години тя не спира да ни припомня, че целувката носи щастие не само на тези, които я споделят, а и на тези, които я гледат отстрани.

В подготовка на новото издание на сладката надпревара между фотоцелувки провокирам Ваня да си спомни за интересна история, свързана с нея.

От “Милост за сянката” струи светлина

„Една история отпреди месец. Бях в Пловдив, минавах през Главната и насреща ми – коминочистачът, една култова личност за града. Аз го поздравих, а той каза: “Здравей, целувке!“ Какво по-хубаво от това да те свързват с най-нежното и мило на света, с целувката“!

Златната сватба на сем. Стоянови: Черно-бели спомени от началото на една любов в Долна Митрополия

Съгласявам се с нея, виждам и усмивката ѝ, докато ми разказва тази история, макар че си пишем през месинджър. И не защото София е толкова голяма, че не можем да се видим, а може би защото така ни научи технологията – не само да информираме от разстояние, но и да се опитваме да съпреживяваме по този начин. Но може ли?

Наздравици любов от мен

„Най-вероятно и конкурсът щеше да затихне с времето, но пандемията в последните две години активизира екипа ни“, в този момент ми пише Ваня. И допълва: „Замислих се за това колко е важно да сме витални, да сме влюбени в близките си, в живота и реших, че точно сега ни е още по-нужна целувката – като символ на човечността, на съпричастието, на семейството, на любовта, на бъдещето“.

„Любовта е златен сън“ – с интимни писма и любовна лирика на Вазов

В миналогодишното издание на фото-състезанието предоставих моя книга като награда за автора на снимка, запечатал докосването на челата в целувката между майка и нейния син. Помня колко щастие изпратих на Александър Тодоров с автографа си на „Свети Никола от Залива на подковата”. В романа има любов и горчивина. Целувки и сълзи. Както в живота. Както в книгите.

Снимката на Александър Тодоров, наградена и с моята книга през 2021 г.

„Свети Никола от Залива на подковата“ – сред наградите във фотоконкурса за най-сладка целувка

И тази година има много книги за награди на участниците. В тях се включват поетесата Станислава Станоева, Деян Вачков с „Ваянознание“, ЛарисаАнгелова -Лара. Участват и две млади художнички от Nature Magic. Няколко издателства също традиционно награждават със свои книги – „Колбири“ и „Карина-М“. „Най-хубавото е, че партньорите ни, като Спа хотел „Елбрус“ Велинград и ИК „Хермес“, са с „целувката“ от първото ѝ издание. Опитваме се всички награди да са извор на вдъхновение за нови качествени снимки и изживявания“, продължава разказа си Ваня Недевеа.

В Деня на фотографията петима спечелиха в томбола

Но най-голямата награда, мисля си, е изложбата, която тя прави в Деня на влюбените. „Правим изложба на Главната улица – на въжета с щипки за пране, един акцент върху това, че целувката е най-достъпното нещо на света и няма нужда от лъскави опаковки и грандиозни чествания“, споделя Ваня и не скрива радостта си, че много от новите целувки се запечатват точно там, на тази импровизирана изложба, пред снимките с най-сладки целувки.

Снимките от “целувката” на Главната в Пловдив Фотография: “Най-сладка целувка”

Тази година кадри с целувки пловдивчани и гостите на града ще могат да разглеждат в продължение на цял месец. Те ще бъдат подредени в Цар Симеоновата градина от 1 февруари и ще останат там до края на месеца. Сред тях ще са непоказвани фотоси от 16-то издание, както и кадри от тазгодишния конкурс.

Пъзелът с любовни откъси, вече сглобен

А в него все още може да се включите. Той е отворен за всички. Няма възрастови и професионални ограничения, нито от коя държава изпращате фотографиите си. Единственото изискване е да го направите на e-mail: celuvka2013@abv.bg до 13 февруари.

Десет откъса за любовта от 8-ми до 18 февруари в F2F TV

И още един спомен на Ваня Недева: „Вече не бях в Пловдив. В студен и труден за мен момент пътувах с автобуса за града и бях погълната от мислите си. В един момент погледнах сака – той беше пълен със снимки на целувки…И си дадох сметка, че щом толкова много хора са ми доверили най-интимното си изживяване, нямам причина да съм тъжна“.

Днес Ваня не е тъжна, а изпълнена с надежда, че ще намери съмишленици за фотоконкурса: младежка организация или иновативна фирма, артсдружение или просто сърцати хора, които биха прегърнали „идеята на целувката“. „За да можем да влеем нови идеи, да разработим фотоконкурса, който въпреки че приема снимки от цялата страна и от всички посоки на света, някак си остана пловдивско събитие“.

В мечтите на Ваня Недева изложбите с „целувката“ стават пътуващи и фотосите от всички издания на конкурса се издават в каталог.

Не пропускайте още:

Фотографът Иван Славов: Мъж се снима по-лесно от жена. Класическите портрети стават най-добре с твърди обективи

2019: „Мигове любов” от Catana Comics – обяснение в любов за всеки ден

Любовен четириъгълник на сцената на пловдивския Дом на културата

Mона Чобан с второ издание на „Доста“ – една история за отмъщение и любов

2018: Известният руски фотограф Сергей Борисов за първи път пред пловдивска публика

2017: Различните лица на любовта в „Гам“ от Ерих Мария Ремарк – с ново издание на български

Сладко вино и сладка любов – за продължение на живота

33 фотографии казват „Arigato Japan” в столичната галерия Средец от днес

2016: За лятото са нужни слънце, море и разкази за любовта

Танцът е любов – показаха звездни танцьори при откриването на Dance Station в Пловдив

“Любовен еликсир” продължава да събира влюбени двойки

Фото-изложба, посветена на България, в Музея на фотографията в Казанлък

„Лични местоимения: Ние, Вие, Те“ събудиха емоциите на пловдивчани

2015: Духът на катарите – в пловдивската галерия „Константин“ до 3 декември

2015: Пловдивска опера посреща публиката с шоколад и вино на „Любовен еликсир”

Пловдив разказва за себе си чрез фотоизложба на Главната

„Златна есен в Стамболийски“ се превръща във фотографска надпревара през четирите сезона

Златина Великова търси нюансите на любовта в поетичната си книжка „Като дива река“

С нестандартната фотоизложба „Висящи новини“ върнахме пловдивските журналисти 15 години назад, F2F Studio и F2F TV подготвят нови емисии

Един испанец в Пловдив – художникът Фернандо Ервас – намери LUX като светлина, а не като ЛУКС

2014: Пет галерии в пловдивския квартал Капана посрещат изложби на водещи съвременни фотографи в Нощта на фотографията

Международният фоклорен фестивал Пловдив 2014 зареди с цвят, усмивка и енергия хората под тепетата

Българка, лекар във Франция, вдъхнови 9 творци за благотворителна изложба в полза на Детската клиника по неврологични болести в Пловдив

2014: „Нощ в синьо“ омагьоса Античен театър Пловдив; утре, 28 юни – сцената ще пламти с историята за любовта и саможертвата в „Травиата“

Истории на любовта в деня на влюбените и виното

Благотворителни фотографии в Пловдив събират средства за онкохематологичното отделение

2013: Разберете своя страх и може да намерите щастието си – с книгата „Когато любовта срещне страха“ от Дейвид Ричо

Lilly of the West с любовно кънтри парче за Св. Валентин

С любовен фестивал Несебър събира двойки от цялата страна

2012: Албена Денкова с мастер клас на ледената пързалка в Пловдив. Или приказка върху леда с любов

Драматична любов от 10 век, разказана с техниките на Театър НО, оживява на Античния театър в Пловдив тази вечер

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...