Международният фоклорен фестивал Пловдив 2014 зареди с цвят, усмивка и енергия хората под тепетата

folkfest_plovdiv_2014_019Ръчно изработена Фотокнига с акценти от 20-тия Международен фолклорен фестивал Пловдив 2014-та ще отнесат със себе си като спомен от най-цветния летен форум под тепетата участниците в него. Луксозният албум, придружен със cd с близо 300 фотографии от Юлиан Георгиев, разказва в кратък текст на български и английски език историята на Пловдив и живия културен дух днес. Снимките пък са уловили емоцията на участниците в юбилейното издание на фестивала и естествената му публика на емблематичните места, където той се провежда – Главната улица, площад Стефан Стамболов и Античния театър.

Гостите също донесоха подаръци за Община Пловдив. На среща със заместник кмета Александър Държиков те получиха от него даровете от домакините и на свой ред връчиха своите: Грузия – ръчно изработен нож с традиционна декорация; Гърция – кошница с вкусове от района fest-f10на Солун; Южна Корея – кадифена вратовръзка с изобразен чрез йероглифи химна на страната; Латвия – рекламни материали от страната си и местната алкохолна напитка Балзамс; Сърбия – копие от мастилницата, с която е сложен подпис под първото писмо, изпратено със сръбската поща.

И този август на трите локации, които представят и съвременния пулс на Пловдив, през цялата седмица от 17:30 до 22 часа трупите от България, Грузия, Гърция, Китай, Южна корея, Латвия и Сърбия разказваха на пловдивчани и гостите на града за своите страни чрез характерните им танци и фолклорни костюми.

Дефилетата, изпълнени с цвят и настроение, увличаха хората по Главната и често те сами се включваха в шествията. Вечер концертите на Античния театър го взривяваха с настроение. Животът в традициите и традициите в живота – това е посланието на един форум, който не просто съществува вече 20 години, а добавя палитра в лятното градско всекидневие на Пловдив.

folkfest_plovdiv_2014_034И ако сте в Пловдив и сте пропуснали да се заредите с енергията на танците досега,  тази вечер от 20 часа на Античния театър е гала концертът на всички участници в юбилейния форум: Фолклорен ансамбъл “Тракия” Пловдив; Национален фолклорен ансамбъл “Лечкхуми” – Грузия; Фолклорна танцова група “Вореадес” град Солун, община Каламариас – Гърция; Група за традиционни танци, пеене, гримиране и театър “Шанхай-Чин Чу” – Китай; Ансамбъл “Войводинци” – Община Марица; Група към Центъра по изкуства и култура в побратимения на Пловдив град Дегу – Южна Корея; Фолклорен танцов ансамбъл “Калв” – Латвия; Културно-художествено дружество “Джока Павлович” – Сърбия и Професионален фоклорен ансамбъл “Странджа” Бургас.

 

Може да харесате още...