Георги Цанков: Ако езикът ни не беше непопулярен, литературата ни щеше да е много уважавана в света

С Георги Цанков разговаряме по време на Панаира на книгата в НДК

„Нашата литература, ако не беше езикът ни толкова непопулярен, щеше да е много уважавана литература в света“. Това твърди критикът и преводач от френски Георги Цанков, който събра в книга своите „литературни четвъртъци“ и я нарече „Година от книжни четвъртъци по време на пандемия“. В нея можем да прочетем не ревюта, а истински разкази за поезията и прозата, появила се на българския книжен пазар по време на най-големите ограничения заради коронавируса.

Проф. Костянев: Формулата за живота е формула за хармонията

Бижутата, родени във време на карантина

„Човек разбира, че оставяйки си вкъщи, или трябва да се побърка от скука, или да намери някакво прозорче към света“, споделя Цанков. През неговото прозорче към книгите постепенно започват да гледат все повече хора, различни от авторите, за които пише.

„Когато започнах, във Facebook имах около 200 приятели. В момента са 2 400. И гледам, че хората много се вълнуват, защото аз не се опитвам да ги обучавам в някакви литературоведскки термини, а да говоря за книгите като за жвот, за книгите като за проблеми на толкова сложното ни съвремие“, допълва докторът по литература.

Арт маратон търси поне 42-ма творци и приятели на изкуството да подкрепят Лили за 2023-та

В нейното съвременно българко поле за Цанков едни от най-хубавите романи са на Алек Попов; сред политическите емигранти, особено в годините на миналия век, се открояват „изключителни фигури в европейската култура“; а днес сред многото талантливи жени-поети и писатели има „значително по-добри писателки от Ани Ерно“, носител на литературния Нобел за тази година.

Панаири, книги и Коледа – могат ли да бъдат за всички?

В своите литературни четвъртъци, които продължаваме да четем във Facebook профила му, критикът признава, че „разговаря“ с писателите и от България, и от целия свят, като същевременно се опитва да разговаря откровено и с читателя. „Моята цел е никога и по никакъв повод да не рекламирам“, казва Цанков, допълвайки, че пише за книгите, които му харесват, а критическите му бележки към други се отличават с добронамереност.

Можем да се поучим от тази мъдрост, ако отворим тома от 700 страници голям формат, които дори не е нужно да четем последователно. И да, има някаква символика в това, че книгата излиза под знака на Издателство „Прозорец“. Защото сякаш то е уловило изповедността на малките прозорчета на Георги Цанков по време на корона кризата и им е дало простор да отворят съзнанието на повече хора и извън мрежата.

За всичко това и още: какво си пожелава за следващата книга критикът; какво мисли за литературата, писана на основата на документалистиката и за идеологията, в това число на Дугин; за „подсказките“ в книгите на Солженицин и филмите на Оливър Стоун, за политговоренето и политкоректността, които изместват реалностите – гледайте разговора ни с Георги Цанков във видеото:

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Не пропускайте още:

Всичко от категория „книги“ в сайта

Повече за моите книги може да следите в авторската ми ФБ страница

Време за 1-во селфи с дядо Коледа или как на ул. „Кукуш“ осъзнах какво може да е щастие

Русенец спасява книги, изхвърлени на боклука

Може да харесате още...