Русенец спасява книги, изхвърлени на боклука

51 годишният русенец Николай Падалски спасява книги, изхвърлени на боклука. Това съвсем не е еднократен акт, а начало на инициатива, която добива все по-голям размах. Мъжът, роден на една дата с патриарха на българската литература Иван Вазов, изцяло финансира идеята си.

Вече е направил страница във фейсбук – Акция “Спаси книга”, чрез която рекламира пристигащите при него, за да може след това да ги изпраща на хора, проявили интерес към тях.

Всичко това – напълно безплатно както за тези, които по една или друга причина искат да се освободят от книжни томове, така и за четящите, които ще могат да попълват библиотеките си с любими заглавия.

Сред неговите любими са от български автори като Вазов, Елин Пелин, Чудомир и Ботев, а от чуждите – Балзак и Юго, Пушкин, Гогол и Лермонтов. Завършил емблематичната русенска гимназия “Христо Ботев”, Падалски споделя:  “Родителите ми имат голяма библиотека с над 1000 книги. От там ми е и основата за отношението към литературата”. Още за инициативата на русенеца, живеещ в Разград, в интервюто ми с него:

1. Как се „роди“ инициативата за спасяване на книги и грамофонни плочи – нещо конкретно ли я предизвика?

Николай Падалски: Имах от позната 3 кашона с книги. Тя ми ги подари и понеже местеше жилище каза да разполагам с тях както намеря за добре. Публикувах ги на стената си във фейсбук , като разбира се бяха безплатни. Не съм плащал нищо за тях и неискам съответно пари. Взеха ги за около седмица всичките. Беше преди 2-3 години. Сега виждайки край контейнер оставени “ненужни” книги реших ,че мога да направя същото. Реакцията беше изумителна. Не съм очаквал такъв всенароден интерес. Стана буквално книжна пандемия. Имам фирма с друга дейност. Ангажирах нов човек , на когото плащам да се занимава само с това. Май скоро ще трябва и втори.

2. Защо го правите?

Николай Падалски: Приех го като вид кауза. Аз съм на 51 години и през живота и и преди съм правил обществено полезни неща. Винаги мащабно и с много емоция. Така съм разбрал ,че само могат да се случат нещата. Не с бързане , а с неспиране и с много отделено време. Българинът чете много книги , но момента е такъв ,че парите не стигат и предлагайки книги безплатно удоволствието у хората е много голямо. Ежедневно ми се обаждат хора, които предлагат да ми изпратят книги. Някой определят дори ,че разполагат с по 2 м3 книги ! Заразени и доволни от идеята ми ги изпращат или аз пращам някой с бус да ги вземе. Голяма радост е!

3. Къде ще съхранявате книгите и плочите?

Николай Падалски: Засега е аматьорска работа. в кашони са. Но явно предстои голяма промяна. Имам големи складови помещения и там ще направя стилажи, рафтове за да са по -подредени и по-лесно хората , които приемат заявките от желаещите да ги притежават да ги намират. Помещенията ми са подходящи и това ми дава увереност и амбиции.

4. Как смятате да свързвате хората с книгите?

Николай Падалски: В началото публикувах , а и все още публикувам на фейсбук профилите си. Те са 2. Днес направих и страничка. Стъпка по стъпка ще се развиват идеи и реални дела. Добри хора ми дават и свои идеи. Изслушвам ги и ще мисля да става всичко към по-добро.

Николай Падалски е впечатлен от младите хора, които започват да му пишат, за да заявяват книги за получаване. “Това е бъдещето!”, казва в интервюто за читателите на F2F TV. А във фейсбук профила си преди няколко дни пише: Имам голяма радост! Не знам точно как да го определя и какво е точно, но е велико, уникално е! Чувствам се на точното място в точното време. Както винаги! Човек се ражда с мисия. Аз с мисии. Не съм с пари, но съм с идеи и хората ми пишат на лични вълнуващи неща. Чакам от двама ЧОВЕЦИ към 4 м3 книги. Това осмисля много неща. Това е специално! Жив е живота и мечтите се сбъдват. Не като в смисъл пари, но не това е важното. Всичко е преходно и временно!!!”

От все сърце пожелавам на Акция “Спаси книга” дълъг живот. Защото дори остарели, и книгите, като хората, могат да намерят някого, който има нужда от тях.

снимки, предоставени от Николай Падалски

Може да харесате още...