Панаири, книги и Коледа – могат ли да бъдат за всички?

Имам някаква съпротива към съчетанието „панаир” и “на книгата“. Може би е заради това, че първата дума свързвам с амбулантна търговия, където всичко е масово и достъпно за всеки. А в „книга“ влагам значение, далече надхвърлящо смисъла за нея като продукт или стока. Но проблемът остава мой.

Защото е факт, че Международните панаири на книгата в НДК през декември десетилетия наред събират на едно място издатели, писатели, преводачи, литературни критици, илюстратори и читатели. Първите 5 – да представят продукцията си, последните (към чиято група може да се включат и всички изброени преди тях) – да изберат за домашната си библиотека или за подарък заглавия, които ги вълнуват или смятат за полезни.

„ОБРАТ-но в себе си“ в София: Как книгите срещат хората

Как може да го направите, ако сте читател? Мисля, че има поне два варианта

Първият е да заделите достатъчно време да проучите в интернет какви са актуалните предложения на издателствата и въоръжени с информация предварително, да се насочите към щанда, където е вашият избор. Вторият вариант е да решите, че времето не е така ценен ресурс за вас и да го посветите изцяло на обикаляне из 4-те етажа на НДК. В това своеобразно проучване може да се почувствате като приключенец, защото е напълно възможно да загубите посока, потънали в изобилието на жанрове, тематика, автори и дори форми, под които се предлагат някои съвременни книги.

Един поглед отгоре – от 4 етаж – може да подреди мислите ви и да ви върне към основната цел на посещението ви тук. Да разглеждате или да купите. Към първата цел може да прибавите и възможността да чуете интересен разговор (организаторите са оформили площадки, където обикновено критици или автори на книги разговарят с други автори на книги). Към втората цел пък може да включите и опцията да се срещнете с писател за автограф.

Среща с автограф с писателя Красимир Димовски

Независимо какво ви е довело до НДК в дните на 49 Софийски международен панаир на книгата, добре е да знаете, че има какво да купите и до 5 лева, но и над 50. Да не говорим, ако тръгнете да пълните торбата си. Така без да се усетите, тук наистина може да изхарчите повече от предвиденото. Затова може би е добре да отделите бюджет, за да не се окаже, че се налага да режете от портфейла си за други харчове около празниците.

На подобни форуми винаги ми е било интересно:

Колко писатели купуват книги на свои колеги и колко издатели – на свои конкуренти? Как се избира кои книги да остават в кашончета под щанда и кои да се подредят грижливо отгоре? По какъв начин се ориентират читателите в това море от литература? Защо на някои щандове те посрещат с досада, ако искаш само да се поинтересуваш за нещо? По някои от тези въпроси имам лични наблюдения, но не мисля, че мога да ги обобщя. Поне засега.

Това, което със сигурност знам е, че не трябва да се подлъгваме по масовата реклама на писател или на книга

Просто защото не винаги всички книги на известните са еднакво добри. И понеже има много недотам популярни, които ще ни разтърсят. Моят скромен опит показва, че когато се доверя на интуицията си за автор или заглавие, независимо дали са в класация, номинация или награда, никога не съм бъркала. Ако все пак не вярвате достатъчно на интуицията си или просто нямате такава за книгите:

Издателство Locus предлага и нещо любопитно, и нещо, с което да помогнете на някого в нужда

Книгите с кауза в Димитровград: Добавихме и живот

На щанда им с номер 105 на първия етаж до 18 часа днес, а в събота от 12.00 до 14.00, съвет коя книга да изберете за себе си или ваш близък с послание може да ви даде авторът на послесловите към 6 отлични книги за маркетинг и лидерство Георги Малчев. А инициативата им, която ме „хвана“ и я споделям веднага с призив: тук може да се откажете от обичайната за панаир като този отстъпка от 20% и да я дарите за каузата на Фондация “Предай нататък” за коледен и новогодишен обяд и вечеря за над 800 души от общинските домове за възрастни хора в цяла България.

2015: „Коледни сладки от сърце“ или как ученици замесиха пожеланията си за възрастни хора далече от техните внуци

Защото панаирите, пък било то и на книги, може да са само за тези, които имат пари, но Коледа трябва да е за всеки, нали?

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Не пропускайте още:

Всичко от категория “книги” в сайта

Повече за моите книги може да следите в авторската ми ФБ страница

Време за 1-во селфи с дядо Коледа или как на ул. „Кукуш“ осъзнах какво може да е щастие

Русенец спасява книги, изхвърлени на боклука

2017: Ако не може цялото ви семейство да е заедно на Коледа, обърнете гледната точка наопаки

Впрочем, дядо Коледа е Свети Никола 🙂

2016: Заедно за 5-ия рожден на колегите от БНТ2 в полза на каузата „Да спрем рака“

2016: Ветеран от войната празнува 100 годишен юбилей в Дома за възрастни хора в Пловдив

2015: Вестникът зад Океана „България СЕГА“ на 24 май пред F2F TV: ние сме не само медия, а и кауза

2014: 21 годишна българка ни предизвиква да изпишем на дланта си кауза, която може реално да помогне на хора в нужда

Може да харесате още...