Впрочем, дядо Коледа е Свети Никола :)

Какво е Коледа за съвременния човек? Със сигурност за всеки има различен смисъл. Но консуматорският свят отдавна е комерсиализирал празника и днес Рождество, наред с всичките си традиции за събиране на семейството и характерни ястия на трапезата, има един любим център: получаването на подаръци! Дядо Коледа лети с вълшебна шейна, влиза през комина и на послушните оставя дарове 🙂 Кой, обаче, е дядо Коледа? Не може да не сте чували, че всъщност това е Свети Никола.

Живял около трети-четвърти век, получил епископски сан много млад. Родителите му оставили голямо наследство, с което той правил щедри подаръци на бедните. Според църковни предания,  предпочитал да остава незабелязан при добрините си. Една от тях е свързана с обеднял баща на три девойки, който щял да се разори, ако ги омъжел за почтени хора. Никола и в трите случая се промъквал и подхвърлял в дома на човека кесия със злато и така той успял да намери достойни женихи без да остане без дом.

В памет на щедростта на Свети Никола и до днес на много места в света шества традицията да поднасяш подарък. В Европа в повечето страни, например в Испания, това се прави на 6 декември, когато се чества светецът. Ето например как празнуваха тази година 6 декември в Аликанте – градът, чийто покровител е Свети Никола!

А знаете ли, че у нас Свети Никола е било името на град Черноморец? И че жителите му не успяха да си върнат името Свети Никола на референдум през 2014-та година? Тази история е разказана в книгата ми – Свети Никола от Залива на подковата” (Fast Print Books).

Твърди се, че преместването на датата на подаръците от дядо Коледа идва от Америка по времето на Мартин Лутер, за да се омаловажи значението на Свети Никола. Впрочем, образът на дядо Коледа, с румени бузи и бяла брада, облечен в бяло и червено, се приема, че е наложен през 30-те години на 20 век пак в Америка, от рекламните кампании на Кока Кола (Coca Cola).

В България по времето на социализма дядо Коледа носи руското си име дядо Мраз и идва на Нова година с чувал, пълен с подаръци. Децата подготвят стихче или песничка, а той задължително ги пощипва по бузките за здраве. След 1989-та добрият старец вече се казва дядо Коледа и пристига дори с хеликоптер или изтребител. Няма данни обаче все още да е решил да се кандидатира за президент 😉

Според уикипедия, в различните страни дядо Коледа е известен с имената:

Австрия: Christkind (Christ child)
Англия: Father Christmas
Аржентина, Колумбия, Испания, Парагвай, Перу и Уругвай: Papa Noel
Белгия: Sinterklaas
Бразилия:Papai Noel
България: Дядо коледа (1944-1989 – дядо Мраз)
Венецуела: San Nicolas
Германия: Weihnachtsmann или heiligen Nikolaus
Гърция: Agios Vasilis
Дания: Julemanden
Доминиканска република: Santa Claus произнася се „Santa Clo“
Естония: Jouluvana
Ирландия: Santa Claus
Исландия: Jolasveinn
Италия: Babbo Natale
Канада: Santa Claus; Pere Noel
Коста Рика: Colacho
Латвия: Ziemassvetku vecetis („Christmas pop“)
Mакедония: Дедо Мраз
Мексико: Santa Claus
Нидерландия: Kerstman
Норвегия: Julenissen
Полша: Swiety Mikolaj / Mikolaj
Португалия: Pai Natal
Пуерто Рико: Santa Claus произнася се „Santa Clo“
Румъния : Mos Craciun
Русия: Дед Мороз (Морозко)
САЩ: Santa Claus
Сърбия: Deda Mraz
Турция: Noel Baba
Уелс: Sion Corn
Украйна: Святий Миколай
Финландия: Joulupukki
Франция: Pere Noel
Чили:Viejito Pascuero
Швейцария: Christkind
Швеция: Jultomten

Съвременните деца вярват в легендата, че дядо Коледа живее в Лапландия. Тя се разпростира на територията на четири държави – Норвегия, Швеция, Финландия и Русия. Тук се намира шестият по дължина – 6,8 км. – тунел в света, който се нарича Нордкап и свързва континента с остров Магероя.

И ако за всичко това сте чували или чели, без значение дали вярвате или не в светци, тази нощ, наричана Бъдни вечер, може да отворите сърцето си и да повярвате… в себе си. Това не е ли най-голямото чудо? То няма да дойде като подарък от чувала на дядо Коледа. Но ще е най-големият дар, който можете да си направите. И да го споделите с хората, които обичате! А децата? Без значение къде и как живеят, те винаги ще се радват на подарък, придружен с прегръдка.

От мен – весела Коледа на всички, които я празнуват! Пожелавам ви здраве и повече поводи да сте весели след празниците 🙂

Може да харесате още...