Как гимназия в Димитровград учи възпитаниците си да са мислещи и добри хора

Красимир Кръстев – директор на ЕГ “Д-р Иван Богоров” Снимка: ЕК

Казват, че котките избират местата с добра енергия. Не съм котка, за да съм сигурна. Но в случая с тази алея и пейки съм убедена, че е точно така. Те не са част от парк, а от двор на Езиковата гимназия в Димитровград. Училището носи името на д-р Иван Богоров, а възпитаниците му са истински щастливи да получават знания тук.

„Идеята ни е да направим така, че училището да бъде удобно за децата, така че да се чувстват като у дома си, да е комфортно. И се стремим към една мисъл, която отдвна ми харесва – да направим така училището, че да наказваме учениците, когато има проблеми, с това да не идват на училище. Рано или късно ще я постигнем тази идея“, споделя директорът Красимир Кръстев.

Посрещна ме в кабинета си, заобиколен от отличия за гимназията. Половин час по-късно вече влизах на среща с ученици от 9-ти и 12 клас в просторната видео-зала. Поводът беше литературната среща с мен и книгите ми в Градската библиотека „Пеньо Пенев“, която със Светлана Атанасова от Асоциация „Муковисцидоза“ посветихме на международния ден на хората, страдащи от рядкото заболяване.

Книгите с кауза в Димитровград: Добавихме и живот

Няма как да забравя часа, в който заедно с младежите слушахме стихотворения от две чудни деветокласнички. За тях това беше дебют пред публика от училището, а за мен – връщане към трепета, с който четях свои разкази пред мои съученици. Говорихме за муковисцидозата, за свободата, за матурите. Едно от момчетата спомена „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски, а аз провокирах залата с моето „Надолу по стълбата“ от „ОБРАТ-но в себе си“. И да, младежите търсиха и коментираха разликите между двете стълби.

Подарих свои книги на библиотеката на училището. И съм готова отново да посетя възпитаниците му. Защото се оказа, че освен литературен клуб, в него има и радио! А освен талантите си, младежите тук развиват и граждански активности.

Младежи от димитровградската езикова гимназия – в подкрепа на болните от муковисцидоза

В резултат на едно спечелено състезание, на 29 ноември група от училището заминава за Страсбург, а на 2 декември в Европейския парламент младежите се надяват да се срещнат и с председателя му Урсула фон дер Лайен.

„Това е голяма почит за нас и чест – ние вече сме старши посланици на ЕП за България“, казва директорът. И подчертава, че в гимнзията обучение и възпитанието вървят ръка за ръка. „Учим ги да бъдат добри хора, мислещи и свободни личности и да се изразяват свободно“, допълва Кръстев.

Как го постигат? Гледайте в интервюто с него тук:

А за още видео и аудио-срещи се абонирайте за youtube канала ни.

Не пропускайте още:

Един роман в Димитровград или разказ за райска ябълка, приятели и железен път

25 текста на 17 автора ще се състезават за химн на Димитровград

Електротехници спасиха малко щъркелче в Димитровград

За първи път у нас – в Димитровград от днес рециклират 3 вида опаковки

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Мая Найденова каза:

    Вие сериозно ли?
    Всички в Димитровград знаем, че в тази гимназия са най-занижени изискванията и критериите.
    Знаем, че учителите са с най-ниски заплати в града.
    Знаем, че ако не са Иванова и Жекова нищо няма да се случи в тази гимназия….
    Всичко друго, но не и успяваща.
    Нищо лично

    • Екатерина Костова каза:

      Уважаема Мая Найденова, заплатите на учителите са еднакви в цялата страна за всички общински и държавни училища и не зависят от ръководствата им. Вероятно вие имате ваши основания за твърденията си извън това, но статията е написана след лична моя среща с ученици от гимназията. А в интервюто директорът разказва за постигнатото дотук. Вярвайте ми, снимала съм в много училища в цялата страна. И ако това е “с най-занижените изисквания и критерии”, както казвате вие, би било интересно да ме насочите към по-успешно училище от това. Нямам нищо против да разказвам за всички добри училища в страната ни!