За българите в чужбина: консулствата ни с гъвкаво работно време, 2-ма нови почетни консули, 5 лв. за апостил

3 новини за българи в чужбина от днешното заседание на МС:

Консулствата ни в чужбина ще приемат граждани с гъвкаво работно време – в зависимост от нуждите на българските общности и спецификите в съответната държава, например наличието на визов режим, сезонната натовареност, броят на сънародниците ни  и съществуването на историческа българска диаспора там. Промяната е  предизвикана от нарасналия брой наши сънародници зад граница. От пресцентъра на Кабинета добавят, че удължаване или намаляване на приемното време на задграничните ни представителства ще разпорежда при необходимост министърът на външните работи.

Двама почетни консули утвърди на заседанието си днес още Правителството. Иева Салмела – маркетинг директор в международна верига за бързо хранене ще бъде почетен консул на страната ни в град Турку, Финландия с консулски окръг съседните региони Варсинаис-Суоми и Сатакунта. А в хърватския град Сплит почетният ни консул ще е Здравко Плазонич, ветеринарен лекар в град Солин и директор на компания за месни продукти в града. Иева Салмела има идеи за реализиране на различни проекти в страната ни и ще работи за подобряването на икономическите и бизнес отношения между България и Финландия. За Здравко Плазонич се съобщава, че е финансирал изработването и поставянето на паметната плоча на Дубровнишката грамота на цар Иван Асен II, в Дубровник, както и поставянето на паметната плоча на д-р Фран Гундрум – Ориовчанин в Крижевци.

И третата новина – 5 лева такса за заверка с „апостил“ ще събират областните администрации. Това се прави за намаляване на административната тежест за гражданите.

 

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...