До края на октомври е забранено паленето на стърнища и сухи треви

gorski-pojarПериодът от 01 април до 31 октомври е обявен за пожароопасен със заповед на министъра на околната среда и водите. От отдел „Екология и управление на отпадъците“ в Община Пловдив уведомиха, че през същия период  забраняват паленето на стърнища, слогове, крайпътни ивици и сухи треви под каквато и да е форма и цел. При констатиране на нарушения на виновните ще се налагат санкции. Ето защо:

Паленето на стърнища, слогове, крайпътни ивици, сухи треви и други растителни остатъци, причинява изгаряне на всички органични съставки в повърхностния почвен слой и води до увреждане на околната среда. Унищожават се микро- и макроорганизми, които подпомагат естествения почвообразуващ процес и благоприятстват плодородието. Засягат се гнезда на много птици, полезен дивеч.

Процесите на изгаряне водят до интензивни загуби на атмосферен кислород и обратното натрупване на въглероден диоксид. Създават се условия за опожаряване на отделни дървета и храсти, а при наличие на неблагоприятен вятър и за засягане на цели растителни масиви, чувствителни зони и защитени територии, предупреждават експертите.

Основните и най-чести причини за възникване на пожари, причинени от небрежност или непредпазливост са плод на човешка немарливост, например изхвърляне на неизгасени клечки кибрит и фасов; небрежно боравене с огън от работници или туристи; детска игра с огън.

В случай, че станем свидетел на умишлени палежи или пожар, телефонът за сигнал е 112.

Може да харесате още...