Българските ученици изведоха страната сред първите 8 в света по резултати от всички олимпиади

matematiciДосега от всички олимпиади учениците ни са завоювали над 700 отличия, което нарежда България в абсолютната класация сред първите 8 в света. В абсолютната класация за всички времена на най-старото международно състезание по математика страната ни е сред първите 6. А класирането на българския ученически отбор по информатика през 2014 година на олимпиадата в Тайван изведе страната на първо място в ЕС и на 5 място във вечното класиране на олимпиади по информатика.  „Това е плод на вашия талант, труд и отдаденост. Високо ценим всяко едно отличие, което печелите за себе си, но и за България, като поставяте страната ни на най-високата стълбица на световните класации“ – обърна се президентът Росен Плевнелиев към ученици и преподаватели по време на Петата годишна среща на българските олимпийски отбори по природни науки, на която беше домакин за поредна година.

Държавният глава посочи, че е изключително горд с постиженията на младите ни таланти. Олимпийците донесоха на България 68 медала и 6 почетни грамоти. „Вашите победи трасират пътя на една България на бъдещето със своето ново талантливо поколение, което успява и е подготвено за новите предизвикателства. Вие сте бъдещите лидери на България“, подчерта президентът Плевнелиев. Според него само с помощта на млади и талантливи хора България може да стане водеща в региона в областта на иновациите, информационните и телекомуникационните технологии, в бизнеса, в предприемачеството.

Държавният глава благодари и на преподавателите за всеотдайната им работа по подготовката на олимпийците. „Тези големи учители са и големи българи, които са посветени на таланта на нацията“, посочи Росен Плевнелиев. Президентът припомни, че след Освобождението и създаването на Третата българска държава всяко училище е имало знаме, на което пише „Чрез просвета – за България“ и посочи, че няма по-актуален лозунг за нас и днес. Държавният глава отново подчерта, че вратите на президентската институция са винаги широко отворени за младите хора на България.

снимка: архив, математици-олимпийски

Може да харесате още...