Забраняват строителството в свлачищни райони без канализация; пострадалите от бедствия ще се подпомагат по нов модел

laki-opasnost1Забраняват строителството в свлачищни райони, в които не е изградена канализация – това ще стане възможно с приетия днес от Кабинет проект на закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията. С измененията се оптимизира и геозащитната дейност. Бедствията в последната година извадиха на показ сериозен проблем, свързан със строителството в подобни райони. Оказа се, че те са застроени без особен контрол и преценка дали това е опасно за хората.

На правителственото заседание се прие и нов модел за подпомагане на пострадалите от бедствия. Ето как е обяснен той: “Законопроектът предвижда след настъпване на неблагоприятно събитие, свързано с бедствие, държавата чрез своите органи – Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет и Агенцията за социално подпомагане (АСП), да прецени доколко е настъпило увреждане или щета върху собствеността на лицето, което не може със собствени средства да застрахова имота си. Агенцията за социално подпомагане ще преценява кои лица трябва да бъдат подпомогнати, доколкото не са могли сами да застраховат имуществото си срещу съответния риск заради социалния и икономическия си статус. Средствата от централния бюджет през бюджета на Министерството на труда и социалната политика, респективно АСП, ще достигат до хората, които имат нужда от подпомагане при бедствия.”

С предлагания нов модел не се променя принципът за доброволност на застраховането на личното имущество, но се очаква така да се стимулират сключването на застраховки и подобряването на застрахователната култура на гражданите.

 

Може да харесате още...