Трима ученика от ОМГ “Акад. Кирил Попов”- с персонални стипендии по физика на името на пловдивската учителка Таня Радева

mg.stipendii-2733Три момчета от Математическата гимназия в Пловдив “Акад. Кирил Попов” получиха персонални стипендии за развитие на знанията си по физика на името на учителката Таня Радева. Връчи им ги лично дъщеря им, д-р Елена Радева-Николова броени дни преди да се върне във Франция, където живее и работи. Това е и първата й среща с тях лице в лице, въпреки че помага на младежите за втора поредна година.

Майка ми искаше да стане актриса, но се е запалила по физиката от свой учител и сама запали свои ученици да се  посветят на науката. Нейните уроци бяха като театър – нямаше дете, на което да му е скучно – разказа в кабинета на директора д-р Ивайло Старибратов основателката на стипендиите “Таня Радева”. Вярвам, че един ден вие също ще запалите някого да се занимава с наука – допълни д-р Радева.

През първата година на своята стипендия деветокласникът Иван Димитров е стигнал само на половин точка от сериозно постижение, но получавайки урока за загубата, идната година вярва, че ще успее. Мирослав Маринов е с покана за подготовка за Международната mg.stipendii-2708oлимпиада и макар че е още само в десети клас, е получил предложение от проф. Минко Балкански да продължи висшето си образование по физика във Франция. Радослав Димитров пък се занимава с физика само от една година и макар от толкова скоро, седмокласникът вече е най-младият участник, достигнал Националния кръг на Олимпиадата по физика.

Тепърва предстоят нови завоевания и за тримата, стана ясно от емоционалното изказване на учителката им по физика Боряна Генова. Тя благодари на д-р Радева-Николова за подкрепата, а директорът на Математическата гимназия сподели,  че е респектиран от решението й да стимулира талантливи деца, за да продължат развитието си.

Аз съм много развълнувана – казва и Владка Маринова, майка на Мирослав. За нея и за сина й денят се оказа особено важен, защото освен стипендията, десетокласникът получава и златен медал от предварителния кръг за участие  през юли в Китай в Международно състезание по математика. Днешната физика няма как да се развива без математика – обясни младежът и допълни, че догодина ще се бори да бъде част от Националния отбор на България по физика.

След връчването на стипендиите, всички се събраха за обща снимка, направена от седмокласника от ОУ “Душо Хаджидеков” Александър Георгиев.

снимки: Александър Георгиев

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Йорданка Пампулова-Грозева каза:

    Имах възможността лично да се убедя колко талантливи са тези деца и колко далеч са стигнали в науката ! Възхитена съм и от жеста на моята племенница д-р Елена Радева-Николова !
    Дай, Боже, повече такива БЪЛГАРИ на България !
    Успех на всички !