Росен Плевнелиев се обяви за създаване на Музей за жертви и репресирани от комунизма

„Никой не може да реабилитира тоталитаризма и никой повече не може да държи в ръцете си власт, която забранява истината”. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който откри в сградата на Държавната агенция „Архиви” мултимедийната изложба „България 1944-1989 г. Забранена истина”. В откриването на експозицията участваха президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов и посланикът на ФРГ у нас Матиас Хьопфнер.

Росен Плевнелиев коментира, че истината за съпротивителните движения срещу тоталитарната държава и нейните престъпления не трябва да се забравят и трябва да бъдат показвани на следващите поколения. Падането на Берлинската стена е най-яркият символ на краха на комунистическата доктрина, посочи още държавният глава и допълни, че ще работи в България скоро да има музей, който да отдаде почит на жертвите и на репресираните от комунистически режим. „Музеят трябва да покаже фактите за тоталитарната държава – за нейните институции, за Държавна сигурност и за начина, по който са вземани решенията тогава”, каза още президентът.

Документалната експозиция представя документи, снимки и лични спомени на участници и свидетели на събитията, които показват малко познати и премълчавани истини за репресиите, разправата със свободомислещите, ограничаването и лишаването на гражданите от основните им права и свободи, както и за привилегиите на партийната номенклатура. Експозицията може да бъде видяна в изложбената зала на ДА „Архиви”.

Може да харесате още...