На Европейски съвет до края на седмицата подписват политическата част от Споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС

brusselseНа предстоящия на 20-21 март Европейски съвет ще бъде подписана политическата част от Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, а след президентски избори в страната през май ще бъде подписана и икономическата част на документа. Това съобщи външният ни министър Кристиян Вигенин след Съвета по вътрешни работи в Брюксел с фокус референдума за статута на Крим. След Декларацията на държавните и правителствените ръководители на страните членки ЕС от 6 март за рестриктивни мерки и въвеждане на забрана за пътуване и замразяване на авоари на определени лица от Крим и Русия, които подкопават териториалната цялост на Украйна,  вече се пристъпва към изпълнение на това решение, стана ясно от съобщение на МВнР.

Списъкът на тези лица е възможният и необходимият компромис, подчерта българският министър на външните работи. Той допълни, че ЕС остава засега в полето на диалога и дипломацията с надеждата по-умереният подход да даде положителен резултат. Той отхвърли и като безпочвени всякакви опити да бъде оприличавана страната ни на „ястреб“ или „троянски кон“ в ЕС.

Вчера Съветът на външните министри на ЕС осъди „референдума“ в Крим от 16 март 2014 г. като незаконен и нарушаващ конституцията на Украйна и, съответно, подчерта, че не признава неговите резултати. ЕС също така призова Русия да не предприема последващи стъпки в посока към анeксиране на Крим, а да работи за деескалация и диалог с Украйна. Министрите също така подкрепиха изпращането на мисия на ОССЕ на цялата територия на Украйна, която да установи на място дали има притеснения за правата на малцинствата и да гарантира спазването им.

Пред български журналисти в Лондон президентът Росен Плевнелиев също категорично осъди проведения в Автономната република Крим референдум за отделяне на Крим от Украйна като противоречащ на украинската конституция и на международното право. „Ние не искаме да се върнем в годините на Студената война. Все още политическите инструменти не са изчерпани и руската страна не е взела окончателно решение след проведения референдум. Надяваме се то да бъде в интерес на бъдещето, а не на миналото и всички да гледаме напред“, каза Росен Плевнелиев.

 

Може да харесате още...