Всички разрешителни за оръжия – под прицел; Прокуратурата с проверка срещу полицаи от Велико ТЪрново и Горна Оряховица във връзка с оръжието на стрелеца от Лясковец

pistolet_v_rykaПо разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров от днес, 18 март,  Върховна административна прокуратура (ВАП), отдел „Надзор на законност“ започва проверка на територията на цялата страна за спазването и прилагането на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ). Това означава, че под прицела на държавните обвинители ще бъде информацията от Областните дирекции на МВР и районните полицейски управления за абсолютно всички лица, на които са издадени разрешения за притежание и носене на огнестрелни оръжия, независимо от основанията за това (лов, самоохрана и т.н.). Ще се проверят и действащите срокове на разрешителните, както и наличието на огнестрелни оръжия и боеприпаси с изтекъл срок за съхранение, и спазването на служебните задължения от страна на службите КОС в цялата страна, съобщиха от Прокуратурата.
На главния прокурор ще бъде представен пълен списък на всички лица с разрешение за носене и съхраняване на огнестрелни оръжия, броя и вида разрешени огнестрелни оръжия (вкл.късо и дълго), броя боеприпаси и основанието, на което са издадени разрешенията.
Проверката ще завърши на 25 април и резултатите от нея ще бъдат представени  заедно с предложение за по-нататъшни действия във връзка с притежанието на огнестрелни оръжия.
Прокуратурата е започнала и проверка срещу служителите от състава на ОД на МВР – Велико Търново и РУП – Горна Оряховица за бездействия и закононарушения както при издаване на разрешения за притежаване на огнестрелни оръжия от обвиняемия Петко Савов Петков (един ловен автомат, една ловна пушка и две ловни карабини), така и за действията, предприети във връзка с изтичане на срока на разрешителните. Проверката е по чл. 387 от НК – за неизпълнение на служебни задължения.

Може да харесате още...