През септември получаваме първите фактури с по-евтин ток и с различна ценова структура

evn_elektromerПрез септември получаваме първите фактури с по-ниска цена на тока и с различнна фактура. Причината е, че ДКЕВР реши от 1 август битовите клиенти да плащат по малко: на ЧЕЗ с 4.54%, на ЕВН – 4.21%, а на “Енерго-Про” – 3.75%.

Както EVN България информира още тогава, съгласно решението на комисията, се променят още ценовата структура и съдържанието на фактурата за електроенергия от 1 август 2013 г. От тази дата три от компонентите на крайната цена, вече не се изписват в отделни редове и стойности във фактурата (както беше до 31 юли 2013 г.), а се прибавят като стойност към „цена за електрическа енергия“.

Това са компонентите: добавка за зелена енергия, добавка за невъзстановяеми разходи и добавка за високоефективно производство на топлинна и електрическа енергия.

В резултат в новите фактури за потреблението след 1 август, тези добавки са включени (като стойност) в компонент „цена за електрическа енергия“.

Така във фактурата по нови цени от 1.08.2013 г. се изписват само (само ?):

 

· Цена за електрическа енергия дневна тарифа

· Цена за електрическа енергия нощна тарифа

· Пренос през електроразпределителна мрежа ниско напрежение (НН)

· Достъп до електроразпределителна мрежа ниско напрежение (НН)

· Пренос и достъп през/до електропреносната мрежа

· Акциз и ДДС.

Както при всяка смяна на цени, информацията за консумацията в новите фактури е разделена на два отделни периода – потребление по стари цени до 31 юли 2013 г. и потребление по нови цени след 1 август 2013 г.

С тези изисквания ще се променят и фактурите и при другите енергийни дружества.

Може да харесате още...