591 хил. лева за отбелязване на 1000 години от смъртта на Цар Самуил

samuilova krepostБлизо 591 хил. лв. ще преведе по бюджетите на БАН и на Министерството на отбраната Кабинетът, за да се организират събитията, включени в програмата за отбелязване на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил Български, съобщиха от пресцентъра на МС. Сумата беше гласувана днес на заседание на Правителството.

Средствата за Министерството на отбраната са в размер на 9800 лв. и ще бъдат използвани за преместване на паметника на владетеля, който се намира на входа на закритото военно поделение в Кресна, в центъра на града. Дали цялата останала сума ще е за БАН – не е уточнено изрично в прессъобщението.

В програмата за отбелязване на годишнината са включени общо 18 прояви през годината, между които международна научна конференция , изложби, концерт, издаване на юбилейни книги с участието на изтъкнати писатели и обществени дейци от цялата страна.

Празненствата за отбелязването на годишнината  се планува да се състоят от юли до октомври.  1000 години от смъртта на Цар Самуил се навършват точно на 6 октомври 2014-та. Владетелят умира от инфаркт при вида на ослепените български войници след битката срещу византийския император Василий Втори при село Ключ.
Столица на царството му по това време е Охрид.

В

Може да харесате още...