Есенните вируси – в разгара си

bolni4ni_002Tемпературите в средата на октоври са почти летни, a личните лекари в Пловдив отчитат увеличение на вирусните инфекции. Най- разпространените в момента, според тях, са катаралните заболявания и чревните разстройства. Те се проявяват с повишена температура, отпадналост, запушен нос, кашлица , повръщане или диария, хрема. Ако симптомите продължат повече от 2 дни, се препоръчва да потърсим лекарска помощ. Причината е, че на пръв поглед безобидните есенни вируси могат да доведат до сериозни заболявания, а също така да отслабят имунната ни система.

По правило, самата смяна на сезоните ни прави по-податливи на инфекции, казват специалистите. И колкото по-неправилно се храним, по-лошо спим и приемаме антибиотици при всяка настинка, толкова повече имунитът ни е застрашен от срив.

За да подсилим защитните сили на организма си преди настъпващата зима, е добре да се посъветваме със специалист какво да направим. Дали ще се ваксинираме,ще направим курс с хранителни добавки, витамини или имуностимуланти или просто ще преразгледаме режима си на храна и почивка – е въпрос на избор според възприятията ни за света и възможностите.

При всички случаи ще трябва да се сетим за онези стари, но златни правила, които знаем още от деца: да избягваме контакт с болни хора и да поддържаме добра хигиена.

текст: стажант-репортер Лилия Джиева

Може да харесате още...