Капка или две за по-вкусно и здравословно ястие

yxt (5)Знаете ли, че са необходими само 1-2 капки биетерично масло за приготвянето на едно ястие? F2FTV го научи в Университета по хранителни технологии в Пловдив на дегустацията на ястия, приготвени от студенти по повод Нощта на учените в Пловдив. Умерената употреба на биоетеричните масла е полезна, здравословна и придава вкус и аромат на ястието. Дозировката на маслата е от изключителна важност и е необходима прецизност и дегустация за желания резултат, казват студентите и допълват: Рецептите са бързи и вкусни, защото не се подлагат на термична обработка.

Донка Минчева, четвъртокурсничка по специалността „Технологии на етеричните масла, парфюмерия и козметика“ и Емануил Петков, трети курс по „Химия и микробиология на храните“, са един от екипите, представил ястия за дегустацията – чийзкейк с етерични масла от роза и червен портокал, крекери с паста от сирена,гарнирани с орехи и грозде, пълнени смокини със синьо сирене и тарталети със сушени кайсии и уиски. Двамата споделиха четирите начина за извличане на етерични масла – чрез дестилация на водна пара, чрез поглъщатели, чрез разтворители и по механичен начин. Съхранението е компактно и трае от 3 години нагоре. Това от своя страна прави биоетеричните масла освен здравословни, но и икономични, ароматни и вкусни.

Важно е да се знае още, че етеричните масла се използват винаги в разредено състояние, преди да се добавят в напитката или ястието. За да запазят аромата си, е добре това да става в края на приготвянето. А резултатът наистина си заслужава.

Видяхме го и в ястията на четвъртокурсничката по „Анализ и контрол на хранителните продукти“ и колежката й от втори курс Калина Кандиларова от „Технологий на ферментационните продукти“ – ореховки с етерично масло от карамфил и лайм, салата от диня с етерично масло от бергамот и мента, плодови тарталети с етерично масло от ванилия и таратор от репички с етерично масло от бергамот.

Всички студенти са единодушни по отношение на използването на маслата в кулинарията за в бъдеще. И са категорични: Храна без консервативи и с високо качество ни очаква от тук нататък.

Студентите, които показаха вкусните ястия на бъдещето по време на Нощта на учените в УХТ, са стажували във фирмата Екопойнт. Именно там са научили как се прилагат в кулинарията биоетеричните масла.

текст:  Райна Павлова

снимки: Ивелина Попова

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Екатерина Костова каза:

    И аз се радвам, че Райна се справи чудесно!

  2. Gergana каза:

    Чудесна статия.Огромно браво за автора и много поздравления.Надявам се в най-скоро време да имаме възможност да четем още и още все така интересни статии.:)