Външният ни министър обсъди бежанската вълна към България с колегите си от страните от ЕС

flag_bg2 Засилената бежанска вълна към България, вследствие на кризата в Сирия, обсъди Кристиан Вигенин с министрите на външните работи на страните от ЕС, участващи в 68-та сесия на ООН в Ню Йорк. Министърът запозна колегите си с мерките, които предприема правителството за решаване на въпроса с нарастващия брой бежанци, които пресичат нелегално българската граница. По думите му, страната ни до момента не се е сблъсквала с подобен проблем и затова й е необходима експертна и финансова подкрепа от страна на европейските партньори за неговото решаване. Министрите обсъдиха също така предстоящата среща на високо равнище на Източното партньорство през ноември във Вилнюс, както и заявеното намерение на президента на Иран Хасан Рухани за откритост и диалог. Според Вигенин е необходимо това намерение да бъде реализирано като конкретни действия, каквото е било убеждението и на останалите му колеги.

Българският външен министър проведе среща и с Торбьорн Ягланд, генерален секретар на Съвета на Европа. Кристиан Вигенин информира за постигнатия напредък и конкретните стъпки, които предприема България в областите, които са обект на пост-мониторингов диалог с ПАСЕ. Министърът уточни, че се обмислят мерки, които да осигурят повече прозрачност по отношение на медиите, без това да доведе до ограничаващи свободата на словото регулации. Той отбеляза, че в изпълнение на препоръките на ПАСЕ, Народното събрание е започнало изработване на ново изборно законодателство.

В рамките на участието си в Общия дебат на 68-та сесия на ОС на ООН в Ню Йорк Кристиан Вигенин се срещна и с новоназначения министър на външните работи на Албания Дитмир Бушати. Министър Вигенин потвърди последователната подкрепа на България за европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Той подчерта готовността си да работи за интензифициране на двустранните икономически отношения, реализирането на трансгранични и инфраструктурни проекти от общоевропейски план като коридор № 8. Двамата министри обсъдиха и развитието на регионалните механизми и възможностите за засилване и повишаване на ефективността им.

Министър Вигенин участва и в откриването на Общия дебат на 68-та сесия на Общото събрание на ООН с основна тема „Дневен ред за устойчиво развитие след 2015 г.: да поставим началото“.

източник: пресцентър МВнР

Може да харесате още...