Президентът Росен Плевнелиев с изказване пред Общото събрание на ООН

rosen_plevnaliev_001Росен Плевнелиев участва в 68-та сесия на Общото събрание на ООН с основна тема: „Програма за устойчиво развитие след 2015г.: да поставим началото”. Българският президент Българският прездидент Росен Плевнелиев е в САЩ за участие в 68-та сесия на Общото събрание на ООН и е шестият държавен ръководител, който ще направи изказване на форума. Обръщението на президента Плевнелиев започва около 18, 15 българско време и ще може да бъде проследено тук.

Президентът ще участва в среща на високо равнище, посветена на пътя на Украйна към споразумение за асоцииране с Европейския съюз. В срещата ще участват още председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, както и държавните глави на Република Полша, Република Естония, Република Латвия и Украйна.

Росен Плевнелиев ще разговаря и с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Държавният глава ще участва в прием, даван от неговия колега президента на Словашката република Иван Гашпарович, по повод 1150-годишнината от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий.

Днес държавният глава връчи почетни знаци по повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи на ръководители и представители на петте най-влиятелни еврейски организации в Съединените щати. През 2013 година България, с помощта на еврейските организации и общности, организира редица събития в различни държави, за да разкаже на света за това действие на българското гражданско общество преди 70 години. Годишнината беше отбелязана в Париж, Будапеща, Вашингтон, Брюксел, заяви президентът по време на срещата си с представителите на еврейските организации, в която участва и външният министър Кристиан Вигенин.

Държавният глава посочи, че разказвайки миналото, което ни свързва, България и Израел гледат и към бъдещето. По време на срещата не беше подмината темата за терористичния акт на летището в Сарафово и общо беше мнението, че само заедно можем да бъдем ефективни срещу заплахата от международния тероризъм. Отбелязано беше и доброто сътрудничество между партньорските служби по разкриването на извършителите на атентата у нас.

Може да харесате още...