Спасените от изоставяне деца през 2015-та – повече от 3000; създават се 66 нови центъра за подкрепа

Спасените от изоставяне деца през 2015-та година са повече от 3000. Това показва Докладът по изпълнението на Националната програма за закрила на детето за миналата година, одобрен от правителството днес. 995 деца са настанени при роднини и близки, а в приемни семейства – 1258. Осиновени са 626 деца. В новата Национална програма за закрила на детето, която обхваща 2016 година, наред с продължаване на работата по деинституционализация, се акцентира още върху безопасността на децата и върху търсенето на решения на предизвикателствата, свързани с децата-бежанци.

А до 2019 година се очаква да се изградят 66 центъра за подкрепа на над 6200 деца и родители. В тях те ще могат да получат социални, здравни, консултативни и други услуги. Ще бъдат изградени и нови преходни и наблюдавани жилища, както и центрове за специализирана здравно-социална грижа за деца и други.

В актуализирания план за продължаване на деинституционализацията на грижата за деца, който ги регламентира и също беше одобрен днес, се предвиждат и действия за осигуряване на грижа в семейна среда за деца в риск, неотглеждани от биологичните си родители. Документът включва и мерки за осигуряване на социални и здравни услуги за децата с увреждания. Планира се създаването на мрежа от социални услуги за подкрепа на подрастващите, които ще напуснат стария тип институции. И още – всички домове за деца, лишени от родителски грижи и домовете за медико-социални грижи за деца ще се закрият поетапно. За момчетата и момичетата, които в момента са настанени там, ще бъдат осигурени качествени алтернативни грижи и социални услуги, които ще осигурят отглеждането и развитието им в среда, която е близка до семейната.

Днес правителството прие постановление за закриване на Дома за медико-социални грижи за деца в Златица.

Може да харесате още...