Модата от българското средновековие – в изложба в Пловдив

Как са се носили българите през Средновековието – това може да видят пловдивчани и гостите на града в петък, ако се отбият до музейния център за съвременна история на ул. „Ангел Букурещлиев“ 14 под тепетата. Изложбата е наречена „Българският средновековен костюм” и гостува в Пловдив за първи път.

Проектът е стартиран през 2004 година от Калина Атанасова, възпитаничка на факултет Изобразително изкуство към Великотърновският университет. Целта й е детайлно изучаване на облеклото, накитите, въоръжението на всички социални прослойки по времето на Второто българско царство (XII-XIV-ти век). За да се изтаботят костюмите, обаче, първо е сериозното проучване – на научна литература; на средновековни стенописи; на музейни сбирки. Следват много разговори с музейни работници, историци и археолози; анализиране на събраната информация, изработване на схеми и подробни илюстрации и най-накрая – шиене на експериментални костюми. Разбира се, има и тестови период за вече възкръсналите от средните векове облекла. Всичко това – по време на вече не толкова рядко провеждащите се средновековни лагери и фестивали.

През 2010 година част от резултатите по проекта са онагледени за първи път чрез изложба във варненския парк-музей „Владислав Варненчик“, а през 2011та цялата събрана информация вече е представена в специален сайт , който се обновява и допълва непрекъснато.

Пловдивската публика ще види на живо резултатите от дългогодишния труд в „Нощта на музеите и галериите – Пловдив”. Това са дванадесет реплики на костюми от XIII и XIV-ти век: на мъже и жени; боляри, граждани и селяни; военни и цивилни; накити и доспехи; шапки, колани и обувки. Някои от тях предават общото впечатление за външния вид на средновековните хора, но други са детайлни реконструкции, изпълнени единствено с ползвани през древността материали и способи. Към тях ще бъдат изложени дванадесет пълноцветни илюстрации на аристократи, войни и обикновени хора.

Посетителите ще могат да влязат в директен досег с нашето средновековие – да научат как се обработва стъкло, как се изработват бижута, как се плетат колани, как се изучава фехтовка. Ще научат от личен опит колко тежи една старинна ризница и ще могат да се снимат с такава. Всичко това ще бъде придружено с нагледни обяснения и отговори на възникналите въпроси.

И така – ако сте в Пловдив – приемете тази изложба като предложение на F2F TV да я посетите – от 19 до 24 часа на 20 септември.

А кой е на снимката и защо е облечен в средновековен костюм – очаквайте инфо през уикенда за новия проект, на който партнираме 🙂

 

Може да харесате още...